Smakosze.pl Przepisy Kroję ziemniaki, dodaję przyprawy i zalewam śmietanką. Ten obiad robię przynajmniej raz w tygodniu
YouTube/@Essen Rezepte

Kroję ziemniaki, dodaję przyprawy i zalewam śmietanką. Ten obiad robię przynajmniej raz w tygodniu

19 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ziemniaki są najlepsze na obiad. Znudziły ci się jednak te gotowane i tłuczone? Zrób je według tego przepisu, a będziesz zaskoczona. Ten obiad zasmakuje każdemu.

Szybki i prosty obiad z ziemniaków

W czasach kiedy doba powinna trwać 30 godzin, jak znaleźć czas na gotowanie? To proste. Wystarczy mieć w zanadrzu szybkie przepisy i wtedy się uda. Składniki wcale nie muszą być drogie.

Szybkie obiady muszą składać się z tego, co akurat masz pod ręką. Takim produktem mogą być właśnie ziemniaki. Zaczynamy? Tylko nie zapomnij włączyć stopera. Ten obiad zrobisz w chwilę.

obieranie ziemniaków.jpg
Canva/@dapurmelodi
Układam biszkopty w foremce, zalewam tą masą i wstawiam do lodówki. Nie ma prostszego przepisu na ciasto

Ziemniaki i co jeszcze?

Ziemniaki to główny składnik tego dania. Pewnie zastanawiasz się, co to właściwie będzie? Już wyjaśniam. To przepis na pyszną i szybką ziemniaczaną zapiekankę. Podobną recepturę możesz znaleźć na kanale Essen Rezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie artykułu.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 30%
  • 100 g sera gouda
  • pieprz ziołowy
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Jak zrobić prosty obiad z ziemniaków?

Przygotowania zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie pokrój je w plastry o grubości 5 mm . Ułóż je na spodzie naczynia żaroodpornego w taki sposób, aby lekko na siebie nachodziły. Ziemniaki układaj warstwami . Każdą z nich dopraw solą i pieprzem.

Obierz czosnek i posiekaj go na drobną kosteczkę . Posyp nim ziemniaki. Następnie całość zalej śmietaną. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i piecz ziemniaki do ich zmięknięcia.

Powinno zająć to nie dłużej niż 15 minut. Po tym czasie ziemniaki posyp startym serem żółtym. Ponownie wsadź do piekarnika i trzymaj do czasu roztopienia się sera. Stoper stop i obiad gotowy. Sprawdź, ile pierogi kosztują w Zakopanem oraz jak Strzelczyk robi surówkę idealną do schabowego .

tarcie sera.jpg
Canva/@anandaBGD
Obieram ząbki czosnku i wrzucam na rozgrzany olej. Ten przepis to hit w moim domu
Zamiast robić szarlotkę, piekę ryż z jabłkami. Babciny deser bije na głowę wszystkie inne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy