Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi - prosto i bez zawijania
Krokiety są niezwykle smakowitym daniem, które niejednokrotnie przyprawiało o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety ich zawijanie nie należy do najłatwiejszych zadań. Na szczęście możemy przygotować krokiety, które go nie wymagają.
Przepis na krokiety bez zawijania zaskakuje prostotą. W znacznej mierze będą się one składały z ziemniaków. Dodatek w postaci orzechów znakomicie wpłynie na ich walory smakowe. Prośby o dokładkę są pewne.
Wyborne krokiety ziemniaczane z dodatkiem orzechów włoskich
Przeważnie krokiety kojarzą nam się z panierowanymi naleśnikami, w których skrywa się pyszny farsz. Tym razem przygotujemy je w bardziej niekonwencjonalny sposób . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
1 kg ziemniaków
-
3 jajka
-
50 g orzechów włoskich
-
pęczek natki pietruszki
-
sól
-
pieprz
-
60 g bułki tartej
-
30 g mąki pszennej
-
olej
Przepis na pyszne krokiety bez zawijania
Na początku obieramy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Kiedy będą jeszcze gorące, przeciskamy je przez praskę lub ubijamy . Na patelni prażymy orzechy. Robimy to bez dodatku tłuszczu. Następnie orzechy siekamy.
Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy. Dodajemy do ziemniaków. Całość wzbogacamy o dwa jajka, orzechy oraz przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy tak, aby powstała jednolita masa.
Z masy ziemniaczanej formujemy niewielkie wałeczki. Obtaczamy je kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej zmieszanej z mąką . Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy będą złociste, wówczas są już gotowe.
Godny uwagi jest również nasz wcześniejszy artykuł wyjaśniający, jak smażyć tradycyjne krokiety, by nie pękały . Warto także sięgnąć po przepis na krokiety z grzybami .
Canva / Lesyy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ósmy kolor tęczy