Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u
Kruche ciasteczka ze skwarkami były kultową przekąską w czasach PRL-u. Domowe ciastka z kilku podstawowych składników zachwycały niepowtarzalnym smakiem i doskonałą kruchością, właśnie dzięki dodatkowi skwarków. Spraw bliskim miłą niespodziankę i przygotuj smakołyk jak za dawnych lat. Zachwyty są gwarantowane.
Wiele deserów z PRL-u przetrwało do dziś. Kultowe ciastka orzeszki, blok czekoladowy, wafelki, czy kruche ciasteczka ze skwarkami wiele osób przygotowuje w domu do tej pory. Ciastka z maszynki z dodatkiem skwarków ze słoniny są przepyszną i szybką przekąską dla całej rodziny.
Ciastka przygotujemy w maszynce przy pomocy specjalnej nakładki. To dawny, tradycyjny sposób na domowe wypieki z kruchego ciasta. Jeśli nie masz maszynki w domu, rozwałkuj wyrobione ciasto i pokrój je w paski przy pomocy radełka. Uzyskasz wtedy podobny kształt przekąski.
Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka ze skwarkami potrzebujemy słoniny, cukru, margaryny, soli, mąki, jajek i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, żeby było elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto przed formowaniem chrupiących ciasteczek wstawmy do lodówki na pół godziny.
Kruche ciasteczka ze skwarkami - prawdziwy hit dawnych lat
Składniki:
-
30 dag skwarków wytopionych z kawałka słoniny
-
12 dag margaryny lub masła
-
10 dag cukru pudru
-
4 szklanki mąki pszennej
-
opakowanie cukru waniliowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
4 żółtka
-
szczypta soli
Jak zrobić kruche ciasteczka ze skwarkami? Kultową przekąskę zrobisz w kilka chwil
Skwarki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Następnie dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz miękką margarynę. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godzin. Ciastka uformuj w maszynce do mięsa wykorzystując specjalną nasadkę do ciastek.
Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 10 minut, aż będą rumiane.
Zrób również kultowe ciastka orzeszki , nie tylko na święta. Jesienią koniecznie upiecz ciastka, które wyglądają jak małe grzyby leśne. Cała rodzina będzie zachwycona- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciastka grzybki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku
-
Kurczak z patelni bez zbędnego tłuszczu. Dzięki prostemu trikowy wyjdzie lekki i soczysty
-
Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze
Źródło: doradcasmaku