Smakosze.pl Przepisy Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u
Screen z filmu pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Kruche ciasteczka ze skwarkami. Zaskakujące połączenie smaków było hitem PRL-u

7 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kruche ciasteczka ze skwarkami były kultową przekąską w czasach PRL-u. Domowe ciastka z kilku podstawowych składników zachwycały niepowtarzalnym smakiem i doskonałą kruchością, właśnie dzięki dodatkowi skwarków. Spraw bliskim miłą niespodziankę i przygotuj smakołyk jak za dawnych lat. Zachwyty są gwarantowane.

Wiele deserów z PRL-u przetrwało do dziś. Kultowe ciastka orzeszki, blok czekoladowy, wafelki, czy kruche ciasteczka ze skwarkami wiele osób przygotowuje w domu do tej pory. Ciastka z maszynki z dodatkiem skwarków ze słoniny są przepyszną i szybką przekąską dla całej rodziny.

Ciastka przygotujemy w maszynce przy pomocy specjalnej nakładki. To dawny, tradycyjny sposób na domowe wypieki z kruchego ciasta. Jeśli nie masz maszynki w domu, rozwałkuj wyrobione ciasto i pokrój je w paski przy pomocy radełka. Uzyskasz wtedy podobny kształt przekąski.

Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka ze skwarkami potrzebujemy słoniny, cukru, margaryny, soli, mąki, jajek i proszku do pieczenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, żeby było elastyczne, a wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto przed formowaniem chrupiących ciasteczek wstawmy do lodówki na pół godziny.

Kruche ciasteczka ze skwarkami - prawdziwy hit dawnych lat

Składniki:

  • 30 dag skwarków wytopionych z kawałka słoniny

  • 12 dag margaryny lub masła

  • 10 dag cukru pudru

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 4 żółtka

  • szczypta soli

Jak zrobić kruche ciasteczka ze skwarkami? Kultową przekąskę zrobisz w kilka chwil

Skwarki zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa, przełóż do miski. Następnie dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz miękką margarynę. Wyrabiaj ciasto ręcznie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godzin. Ciastka uformuj w maszynce do mięsa wykorzystując specjalną nasadkę do ciastek.

Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 10 minut, aż będą rumiane.

Zrób również kultowe ciastka orzeszki , nie tylko na święta. Jesienią koniecznie upiecz ciastka, które wyglądają jak małe grzyby leśne. Cała rodzina będzie zachwycona- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciastka grzybki.

Ciastka z maszynki
canva/guy-ozenne

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy