Niezapomniane ciastka grzybki siostry Anastazji. Smak sprzed lat
Ciastka grzybki siostry Anastazji to pyszne ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem masy budyniowej. Grzybki polane są domową polewą czekoladową, wyglądają jak prawdziwe. Poznaj przepis na deser dla całej rodziny, czyli ciastka grzybki siostry Anastazji.
Przygotowywanie ciastek z kruchego ciasta to nie tylko praca, to również świetna forma zabawy i spędzenia czasu razem. Do wykrawania, nadziewania i ostatecznego nadawania formy ciastkom, zaangażuj dziecko, czy najbliższą osobę. Razem przygotujecie ciastka grzybki o wiele szybciej i będzie się przy tym świetnie bawić.
Do ciasteczek grzybków niezbędne będą foremki do babeczek wielkanocnych. Będą potrzebne zarówno do wykrawania ciasta, jak i podczas pieczenia, żeby nadać kształt kapelusza. Kapelusze obtoczcie w domowej polewie czekoladowej- będą wyglądać jak prawdziwe grzyby.
Jeśli szukasz pomysłu na wykrawane ciasteczka- tu poznasz przepis na wyśmienite kocie oczka, czyli kruche ciasteczka z dżemem owocowym, rozpływają się w ustach.
Przepis na ciastka grzybki siostry Anastazji
Składniki na kruche ciasto:
600 g mąki pszennej
opakowanie cukru wanilinowego
130 g cukru drobnego
2 kostki masła
4 żółtka
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
4,5 łyżki cukru pudru
kostka masła
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
małe foremki do babeczek
masło do smarowania foremek
Jak zrobić ciastka grzybki siostry Anastazji?
Zrób kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj resztę składników i ucieraj ręcznie do powstania jednolitego ciasta. Wyrób kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, wykrawaj ciastka foremką do babeczek i trochę większą szklanką. W ciastkach krojonych foremką wykrój małą dziurkę, żeby później połączyć kapelusz grzyba z nóżką. Ciasta wykrojone szklanką przełóż do odwrócone foremki do babeczki, żeby nadać kształt kapeluszy. Formy wysmaruj wcześniej masłem.
Resztę ciasta uformuj w cienki wałek i pokrój tak, aby powstały nóżki do grzybków. Wszystkie elementy przełóż na dużą blachę z papierem do pieczenia, piecz 10 minut w 180 stopniach, następnie wyjmij ciastka z dziurką, resztę dopiecz jeszcze 2-3 minuty, zdejmij ciasta z foremek, ostudź.
Źródło zdjęcia: canva/ melastmohican Zrób masę budyniową: w 100 ml mleka rozpuść budynie, resztę mleka zagotuj z cukrem, następnie dodaj budynie i gotuj, aż powstanie gęsta masa. Gdy ostygnie wymieszaj ją z masłem. Do upieczonych kapeluszy włóż krem budyniowy, przykryj ciastkiem z dziurką, włóż upieczoną nóżkę grzybka. Kapelusze obtocz w polewie czekoladowej, smacznego.