Smakosze.pl Produkty Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Potrawy z nich smakowały niebiańsko
YouTube.com / Dariusz Tyszkiewicz

Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Potrawy z nich smakowały niebiańsko

7 lutego 2021
Autor tekstu: Karolina Szmulewicz

W Polskich domach kuchenka kaflowa jest już jedynie wspomnieniem. Obecnie królują przede wszystkim płyty grzewcze, które wyparły już całe stare, doskonale znane kuchenki gazowe. Kuchenki kaflowe możemy teraz spotkać jedynie w domach na wsi.

Osoby, które wychowały się na potrawach, przygotowywanych na kuchni kaflowej są zdania, że nic nie może się z nimi równać. Żywy ogień nie tylko pozwalał podgrzać potrawy, ale i całą kuchnię zapewniając cudowny, melancholijny klimat.

Potrawy z kuchenek kaflowych były niesamowite

Najbardziej popularną potrawą przygotowywaną na kuchenkach kaflowych były wszelkiego rodzaju placki. Żeby zrobić najbardziej podstawową wersję, czyli tradycyjne podpłomyki, wystarczy wymieszać m mąkę, wodę i sól.

Taka mieszanka była przyklejana do powierzchni pieca, by w ciągu kilku minut zamienić się w chrupiące pieczywo. Tak przygotowane placki, wiele osób nazywa polską pizzą , ponieważ podobnie jak we włoskim daniu - na wierzch kładło się ulubione dodatki.

Genialnym trickiem na piękny zapach w domu, a przy okazji łakocie dla dzieci, było rozsypanie cukru. Pod wpływem gorąca cukier zamieniał się w smakowity i obłędnie pachnący karmel. Każdy go uwielbiał.

Wszystko smakowało jakoś lepiej

Wiele osób utrzymuje, że potrawy z kuchenek kaflowych smakowały po prostu lepiej. W głównej mierze dotyczy to ciast, które w pobliżu gorącego pieca mogły rosnąć do niebotycznych rozmiarów, stając się niezrównanie puszyste i pyszne.

Potrawy świąteczne, bigos, grochówka i pieczone mięsa nabierały lekko wędzonego posmaku. Dzięki temu ich smak jest wspominany do teraz przez starsze pokolenie.

Obecnie, gotowanie na kaflowej kuchence wydaje się niepotrzebnym wysiłkiem. Przyniesienie drewna, pilnowanie ognia i dymu - brzmią jak prehistoria. Zwłaszcza w momencie, gdy większość Polaków mieszka w niewielkich mieszkaniach.

Jedyne co nam pozostało, to powspominać stare, dobre czasy i docenić wysiłek mam i babć w gotowaniu pyszności na tak dawnych kuchenka. Jeśli uwielbiasz ciekawostki rodem z PRL-u i czasów dzieciństwa z całą pewnością spodoba ci się ten artykuł.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: budujemydom / rolnikinfo

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy