Pamiętacie stare kuchenki kaflowe? Potrawy z nich smakowały niebiańsko
W Polskich domach kuchenka kaflowa jest już jedynie wspomnieniem. Obecnie królują przede wszystkim płyty grzewcze, które wyparły już całe stare, doskonale znane kuchenki gazowe. Kuchenki kaflowe możemy teraz spotkać jedynie w domach na wsi.
Osoby, które wychowały się na potrawach, przygotowywanych na kuchni kaflowej są zdania, że nic nie może się z nimi równać. Żywy ogień nie tylko pozwalał podgrzać potrawy, ale i całą kuchnię zapewniając cudowny, melancholijny klimat.
Potrawy z kuchenek kaflowych były niesamowite
Najbardziej popularną potrawą przygotowywaną na kuchenkach kaflowych były wszelkiego rodzaju placki. Żeby zrobić najbardziej podstawową wersję, czyli tradycyjne podpłomyki, wystarczy wymieszać m mąkę, wodę i sól.
Taka mieszanka była przyklejana do powierzchni pieca, by w ciągu kilku minut zamienić się w chrupiące pieczywo. Tak przygotowane placki, wiele osób nazywa polską pizzą , ponieważ podobnie jak we włoskim daniu - na wierzch kładło się ulubione dodatki.
Genialnym trickiem na piękny zapach w domu, a przy okazji łakocie dla dzieci, było rozsypanie cukru. Pod wpływem gorąca cukier zamieniał się w smakowity i obłędnie pachnący karmel. Każdy go uwielbiał.
Wszystko smakowało jakoś lepiej
Wiele osób utrzymuje, że potrawy z kuchenek kaflowych smakowały po prostu lepiej. W głównej mierze dotyczy to ciast, które w pobliżu gorącego pieca mogły rosnąć do niebotycznych rozmiarów, stając się niezrównanie puszyste i pyszne.
Potrawy świąteczne, bigos, grochówka i pieczone mięsa nabierały lekko wędzonego posmaku. Dzięki temu ich smak jest wspominany do teraz przez starsze pokolenie.
Obecnie, gotowanie na kaflowej kuchence wydaje się niepotrzebnym wysiłkiem. Przyniesienie drewna, pilnowanie ognia i dymu - brzmią jak prehistoria. Zwłaszcza w momencie, gdy większość Polaków mieszka w niewielkich mieszkaniach.
Jedyne co nam pozostało, to powspominać stare, dobre czasy i docenić wysiłek mam i babć w gotowaniu pyszności na tak dawnych kuchenka. Jeśli uwielbiasz ciekawostki rodem z PRL-u i czasów dzieciństwa z całą pewnością spodoba ci się ten artykuł.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zupa niczym z restauracji w mniej niż 15 minut. Doskonały krem z pieczonej papryki
-
Mięso na rosół wrzucasz do zimnej czy gorącej wody? Jeden sposób natychmiast porzuć
-
Czemu długie ogórki w sklepach opakowane są w folie? Trudno się samemu domyślić
Źródło: budujemydom / rolnikinfo