Smakosze.pl
Zakręcone ziemniaki

canva/rukawajung, Getty Images

Kultowy przysmak - pieczone spirale z ziemniaków w boskich przyprawach

25 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

W wakacyjnych kurortach i miasteczkach spirale z ziemniaków są wyjątkowo popularną przekąską, która jest łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy w odpowiedni sposób pokroić ziemniaki i doprawić mieszanką przypraw. Po upieczeniu w piekarniku stają się chrupiące, aromatyczne i intensywne w smaku - idealne do filmu czy serialu.

Pieczone spirale z ziemniaków prezentują się wyjątkowo okazale z uwagi na swój specyficzny kształt. Komercyjnie uzyskuje się na specjalnych krajalnicach, jednak nie są one konieczne do ich zrobienia. Wystarczy w domowych warunkach długa wykałaczka oraz ostry cienki nóż.

Biszkopt z patelni

Lekki jak obłok biszkopt z patelni bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Polecamy eksperymentować z dodawanymi przyprawami oraz użytymi do podania sosami. Takie kartofle można aromatyzować najróżniejszymi smakami, aby móc odwzorować smaki różnych kultur. Niektórzy posypują je również serem żółtym, żeby jeszcze poprawić smak przekąski.

Przepis na pieczone spiralne ziemniaki

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków o podobnym rozmiarze

  • 3 łyżki oleju lub oliwy

  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki

  • pół łyżek ostrej papryki

  • sól

  • pieprz

  • 200 ml jogurtu naturalnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżka majonezu

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Każdy z nich przebij przez środek drewnianą długą wykałaczką. Połóż kartofel na desce i spiralnym, stałym ruchem nacinaj go, cały czas obracając warzywo. Powtórz czynność ze wszystkimi bulwami.

Olej wymieszaj z obiema paprykami, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz wybranym tłuszczem. Posmaruj mieszanką wszystkie ziemniaki z każdej strony. Najlepiej zrobić to za pomocą pędzelka.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim doprawione ziemniaki. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza, wstaw do niego blachę i piecz przez 40 minut. Do jogurtu dodaj zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, roztarte w dłoniach suszone oregano oraz majonez. Wymieszaj i podawaj z ziemniakami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić ziemniaki pieczone w pysznym greckim stylu. Ten tekst pokazuje przepis na faszerowane ziemniaki.

Świeże mięso

Źródło zdjęcia: canva/Billion Photos

Przygotowywanie mięsa
Krojenie mięsa
Mycie mięsa
Podsmażanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >