Smakosze.pl Przepisy Łatwy sposób na kaszankę z patelni
canva/MinnickMedia, Getty Images

Łatwy sposób na kaszankę z patelni

11 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kaszanka może zostać przygotowana na wiele różnych sposobów, lecz dzisiaj zajmiemy się wersją z patelni. Taka kaszanka jest chrupiąca, a z dodatkiem skarmelizowanej cebulki nabiera zupełnie nowego smaku. Całość stanowi idealną kolację.

Kaszanka wywołuje mieszane emocje wśród smakoszy. Niektórzy nie tolerują faktu, że jest wykonana z krwi i podrobów - innym fakt ten zupełnie nie przeszkadza i zajadają się nią bez problemu.

Kaszankę warto podać z pieczywem, a także świeżymi warzywami, aby uzupełnić źródło witamin i minerałów. Jedna porcja pozwala na ukojenie uczucia głodu przez wiele następnych godzin.

Przepis na kaszankę z patelni

Składniki:

  • 4 kaszanki

  • 4 cebule

  • łyżeczka majeranku

  • masło klarowane

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w cienkie piórka. Następnie na patelni roztop masło klarowane, wrzuć cebulę i podsmażaj ją, aż cukier w niej zawarty ulegnie karmelizacji.

Kaszankę natnij z dwóch stron w taki sposób, aby nie rozerwać całkowicie jelita. Cebulę zgarnij na jedną stronę patelni i wrzuć na nią kaszankę. Oprósz całość solą i pieprzem.

Smaż kaszankę przez około 8-10 minut, aż kaszanka nabierze ładnego rumianego koloru. Dopraw cebulę i kaszankę majerankiem, wyłóż na talerze i podaj ze świeżą kajzerką. Smacznego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak optymalnie kroić cebulę. Ten tekst wyjaśnia czy cebula powinna być wrzucana do rosołu w łupinie, czy bez niej.

Kaszanka

Źródło zdjęcia: canva/stockfotocz, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy