Lekki jak chmurka biszkopt Ewy Wachowicz. Sekretem smaku jest 1 składnik
Biszkopt stanowi podstawę wielu deserów przekładanych kremami. Ewa Wachowicz wzbogaca skład tego delikatnego ciasta o łyżkę oliwy z oliwek. Dzięki temu staje się ono puszyste i lekkie niczym chmurka. Taki specjał przełożony masą śmietanową skradnie serce każdego łasucha. Spróbujecie?
Biszkopt występuje w wielu wariantach. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić orzeźwiającą cytrynową wersję i niezwykle smaczną kompozycję z galaretką . Tym razem proponujemy wam niezawodną recepturę Ewy Wachowicz na specjał nasączany amaretto, przełożony kawową masą śmietanową z dodatkiem dżemu malinowego. Skusicie się?
Przepis na lekki o puszysty biszkopt według Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
1 szklanka cukru
-
1 łyżeczka cukru wanilinowego
-
1 szklanka mąki krupczatki
-
6 jaj
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
szczypta soli
Składniki na masę:
-
2 opakowania śmietany kremówki
-
1 szklanka kawy w proszku
-
3 łyżeczki żelatyny
-
3 łyżeczki cukru pudru
-
⅓ szklanki amaretto do nasączania
-
woda
-
dżem malinowy do przełożenia
Przygotowanie biszkoptu:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy przesianą przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wlewamy oliwę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Delikatnie łączymy je z utartymi żółtkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej ciasto. Pieczemy przez pół godziny.
Studzimy, początkowo tylko uchylając drzwiczki piekarnika. Chłodny biszkopt przecinamy na dwa placki. Nasączamy je amaretto wymieszanym z 2 łyżkami wody. Ciasto jest gotowe do przekładania.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody , umieszczając szklankę z mieszaniną w misce wrzątku.
Dodajemy ją do śmietany i starannie miksujemy. Gdy uzyskamy gładką masę, nadal miksujemy masę, jednocześnie wsypując kawę. Po połączeniu się składników krem jest gotowy. Większą jego ilość umieszczamy na jednym z nasączonych blatów biszkoptowych.
Układamy na nim drugi placek, a całość pokrywamy resztą kremu. Wierzch dekorujemy dżemem i zdobimy innymi dodatkami wedle uznania. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ninikas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszny i prosty wielkanocny kulebiak z rybą i pieczarkami. Niebo na podniebieniu
-
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
-
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: ewawachowicz