Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sprawdzony przepis na biszkopt z galaretką

Sprawdzony przepis na biszkopt z galaretką

Sprawdzony przepis na biszkopt z galaretką
canva/Matike

Nie ma chyba smaczniejszego deseru niż delikatny biszkopt przełożony smaczną i kremową pianką. Z naszego przepisu przyrządzicie niezwykle barwny i efektowny smakołyk z dodatkiem kolorowych galaretek, który zachwyci waszych gości. Koniecznie go wypróbujcie.

Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić biszkopt, by nie opadł i zdradzaliśmy niezawodny przepis na tę klasyczną bazę do deserów z dodatkiem soku z cytryny. Teraz czas na niezwykle smaczny i nieskomplikowany słodki rarytas, który z powodzeniem zastąpi piankowe czekoladki. Skusicie się?

Przepis na smakowity biszkopt z galaretką

Z podanych proporcji zrobicie ciasto w formę o wymiarach około 35 cm x 24 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 6 średnich jaj

  • 200 g cukru

  • 120 g mąki pszennej

  • 120 g skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki wody

Składniki na piankę śmietankową:

  • 3 różnokolorowe galaretki

  • 2 galaretki o tym samym smaku np. cytrynowe

  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

  • 350 g kwaśnej śmietany 18%

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie galaretek i biszkoptu:

Różnokolorowe galaretki osobno rozpuszczamy — każdą w 250 ml gorącej wody. Studzimy je i przelewamy do pojemników lub głębokich talerzy. Umieszczamy je w lodówce, by stężały. Dno formy prostokątnej o wymiarach 35 cm x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną mieszamy ze skrobią i przesiewamy je do dużej miski. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier. Kontynuujemy miksowanie na wysokich obrotach i dodajemy żółtka — sztuka po sztuce. W międzyczasie wlewamy również wodę.

Porcjami wsypujemy mąkę, delikatnie mieszając całość szpatułką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.

Wyjmujemy, gdy wbity w placek patyczek będzie suchy. Studzimy go, a następnie przecinamy na pół, by uzyskać dwa blaty. Stężałe galaretki kroimy w kostkę i wkładamy do jednej miski. Ponownie wkładamy je do lodówki.

Przygotowanie pianki i składanie ciasta:

Dwie galaretki o tym samym smaku rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i studzimy. Kwaśną śmietanę miksujemy przez chwilę, by ją napowietrzyć. Stopniowo dodajemy do niej tężejącą galaretkę.

Jeśli masa wyjdzie rzadka, wkładamy ją do lodówki, żeby odrobinę się zestaliła. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno. Łączymy ją delikatnie z tężejącą pianką. Dodajemy pokrojone galaretki z lodówki i mieszamy.

Jeden blat biszkoptowy przekładamy do formy. Rozkładamy na nim piankę i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby pianka dobrze stężała. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

Galaretka nada koloru lekkiej piance
Galaretka nada koloru lekkiej piance

Źródło zdjęcia: canva/instamatics

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki

Zapraszamy na nasz Instagram