Lekkie i zdrowe placki pomidorowe - lepsze niż ziemniaczane
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych stołach. Okazuje się, że smakowite frykasy możemy przygotować również z innych warzyw. Dziś wypróbujemy przepis na placki z pomidorów. Efekt zachwyci domowników.
Nie da się ukryć, że liczne grono smakoszy uwielbia placki różnej maści. Najczęściej zajadamy te przygotowanie z ziemniaków. Warto wypróbować również fantastyczne placki, w których główną rolę odgrywają pomidory.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Placki ziemniaczane zostaną zdetronizowane?
Na naszym portalu niejednokrotnie przedstawialiśmy przepisy na placki ziemniaczane. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na niecodzienną odsłonę kultowego dania . Tym razem postawimy na placki pomidorowe.
Wyśmienite placki pomidorowe są o wiele lżejsze od tradycyjnych ziemniaczanych specjałów. Ich przygotowanie jest bardzo proste . Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?
-
2 jajka
-
4 pomidory
-
15 g koncentratu pomidorowego
-
60 g fety
-
70 g mąki
-
posiekany szczypiorek
-
sól
-
pieprz
-
olej
Przepis na placki pomidorowe zaskakuje prostotą
Na początku jajka ubijamy z odrobiną soli. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie drobno siekamy i łączymy z masą jajeczną. Całość wzbogacamy o pokruszony ser feta oraz posiekany szczypiorek.
Do mieszanki dodajemy mąki. Wszystkie składniki powinny stworzyć w miarę jednolite ciasto. Jego konsystencja powinna być dosyć gęsta . W związku z tym niewykluczone, że będziemy potrzebować trochę więcej mąki.
Ciasto wzbogacamy o przyprawy i ponownie mieszamy. Jego niewielkie partie wykładamy na rozgrzany olej. Placki smażymy na złocisty kolor z obu stron. Na koniec wykładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Godny uwagi jest także przepis na placki z botwiny i cukinii .
Canva / bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel