Smakosze.pl Przepisy Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych
YT/Einfach und lecker

Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych

21 listopada 2023

Czas na kotlety mielone w nowej odsłonie. Zamiast lepić mnóstwo drobnych kulek, przygotowuje sporych rozmiarów podłużny wyrób. Przyrządzam go w piekarniku, a smakuje fantastycznie. Warto spróbować.

Kotlety mielone mogą się znudzić

Bułka moczona w mleku, cebula, czosnek i mięso mielone — takie kotlety robi wiele z nas. Czasem jednak to za mało i chcemy odmiany. W moim domu nie tak dawno wprowadziłam inną odsłonę dobrze znanego dania.

Nie formuję już pojedynczych, niedużych kotletów mielonych i nie smażę ich na patelni. Stawiam na prostsze rozwiązanie polegające na zapieczeniu większego mięsnego kawałka , przypominającego zgrabny bochenek chleba. Co do niego trafią? Dowiecie się w dalszej części artykułu.

Masa na kotlety mielone.jpg
YT/Einfach und lecker
Ułóż ziemniaki w słoikach i zagotuj w garnku. Ten patent jest niesamowity, każdy powinien go znać

Przepis na nietypowe kotlety mielone

Niektórzy moi bliscy nie przepadają za wyrazistymi przyprawami. Z tego względu w recepturze pomijam czosnek, a cebule podpiekam na zewnątrz — wtedy każdy zje tyle, ile lubi. Zamiast jajek można dodać starty ser żółty.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 suche kajzerki
  • 200-250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • pół pęczka natki pietruszki

Składniki na to danie są łatwodostępne, a przygotowanie sprawne i owocuje pysznym posiłkiem dla całej rodziny. Pełną instrukcję wykonania znajdziecie poniżej. Polecam spróbować.

Jak zrobić nietypowe kotlety mielone? Przepis jest prosty

Zaczynam od namoczenie kajzerek w mleku. Pozwalam, by nasiąkły , a następnie ugniatam i łączę z mięsem mielonym. Wrzucam też posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki i jajka.

Doprawiam majerankiem, pieprzem i solą, po czym wyrabiam masę. Dzielę ją na dwie części, a z każdej formuję dużego podłużnego kotleta mielonego. Cebulę kroję w piórka.

Wykładam ją na płaską blachę z wyposażenia piekarnika, tworząc cienką warstwę. Na niej umieszczam mięso. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Jak podawać duże kotlety mielone?

Po upieczeniu danie należy pociąć w plastry o grubości około 2 cm. Pysznym dodatkiem będą zapiekane ziemniaki i warzywa korzeniowe, które można przyrządzić wraz z mięsem. Wystarczy je obrać, pokroić w kostkę, nasmarować oliwą i posypać ziołami. Tak przygotowane trzeba piec przez 20-30 minut.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na bardziej klasyczne kotlety mielone. Sprawdźcie jak zrobić je z dodatkiem pieczarek . Być może skusi was też receptura, w której do mięsnej masy dodaje się surowego ziemniaka . W obu przypadkach danie będzie zachwycało soczystością.

Duży kotlet mielony jest pyszny.jpg
YT/Einfach und lecker
Ukroił kawałek parówki i wsadził pod mikroskop. Na ten widok robi się niedobrze
Zetrzyj na tarce i wrzuć do bigosu. O tym dodatku powiedziała mi babcia, prawie nikt go nie używa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy