Lepię wielkiego kotleta, kładę na cebuli i zapiekam. Często robię to zamiast zwykłych mielonych
Czas na kotlety mielone w nowej odsłonie. Zamiast lepić mnóstwo drobnych kulek, przygotowuje sporych rozmiarów podłużny wyrób. Przyrządzam go w piekarniku, a smakuje fantastycznie. Warto spróbować.
Kotlety mielone mogą się znudzić
Bułka moczona w mleku, cebula, czosnek i mięso mielone — takie kotlety robi wiele z nas. Czasem jednak to za mało i chcemy odmiany. W moim domu nie tak dawno wprowadziłam inną odsłonę dobrze znanego dania.
Nie formuję już pojedynczych, niedużych kotletów mielonych i nie smażę ich na patelni. Stawiam na prostsze rozwiązanie polegające na zapieczeniu większego mięsnego kawałka , przypominającego zgrabny bochenek chleba. Co do niego trafią? Dowiecie się w dalszej części artykułu.
Przepis na nietypowe kotlety mielone
Niektórzy moi bliscy nie przepadają za wyrazistymi przyprawami. Z tego względu w recepturze pomijam czosnek, a cebule podpiekam na zewnątrz — wtedy każdy zje tyle, ile lubi. Zamiast jajek można dodać starty ser żółty.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 suche kajzerki
- 200-250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 mały pęczek szczypiorku
- pół pęczka natki pietruszki
Składniki na to danie są łatwodostępne, a przygotowanie sprawne i owocuje pysznym posiłkiem dla całej rodziny. Pełną instrukcję wykonania znajdziecie poniżej. Polecam spróbować.
Jak zrobić nietypowe kotlety mielone? Przepis jest prosty
Zaczynam od namoczenie kajzerek w mleku. Pozwalam, by nasiąkły , a następnie ugniatam i łączę z mięsem mielonym. Wrzucam też posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki i jajka.
Doprawiam majerankiem, pieprzem i solą, po czym wyrabiam masę. Dzielę ją na dwie części, a z każdej formuję dużego podłużnego kotleta mielonego. Cebulę kroję w piórka.
Wykładam ją na płaską blachę z wyposażenia piekarnika, tworząc cienką warstwę. Na niej umieszczam mięso. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Jak podawać duże kotlety mielone?
Po upieczeniu danie należy pociąć w plastry o grubości około 2 cm. Pysznym dodatkiem będą zapiekane ziemniaki i warzywa korzeniowe, które można przyrządzić wraz z mięsem. Wystarczy je obrać, pokroić w kostkę, nasmarować oliwą i posypać ziołami. Tak przygotowane trzeba piec przez 20-30 minut.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na bardziej klasyczne kotlety mielone. Sprawdźcie jak zrobić je z dodatkiem pieczarek . Być może skusi was też receptura, w której do mięsnej masy dodaje się surowego ziemniaka . W obu przypadkach danie będzie zachwycało soczystością.