Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Lubisz jeść tradycyjnie? To szczyt mody. Według „The New York Times” Polacy wyznaczają trendy kulinarne na 2024
Canva

Lubisz jeść tradycyjnie? To szczyt mody. Według „The New York Times” Polacy wyznaczają trendy kulinarne na 2024

28 grudnia 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Polska kuchnia i polskie zwyczaje kulinarne w końcu przebiły się do elitarnego klubu światowych trendów na nadchodzący rok. Dziennik „The New York Times” umieścił ulubione dania Polaków na liście najważniejszych w 2024 roku.

Trendy 2024

Zawsze pod koniec roku rozmaite instytuty badawcze i przepowiadacze trendów starają się przewidzieć kulinarne mody roku następnego. Ich przewidywanie wynika z obserwacji  tego, co na świecie się jada, co z wolna robi się modne, na co jest zapotrzebowanie, albo – tego, co ma dobrą prasę.

Tegoroczne zapowiedzi modnego jedzenia na rok 2024 opublikowane przez prestiżowy dziennik „The New York Times” zaskakują. Okazuje się, że kulinarne upodobania Polaków znalazły się wśród najmodniejszych przyszłorocznych tendencji.

Projekt bez nazwy(24).jpg
Canva
Naukowcy alarmują. Jedząc te czekolady możesz uszkodzić nerki

Zapomniany składnik

Najbardziej zaskakujące na liście dziennika, liczącej zaledwie 9 pozycji, jest pojawienie się składnika, który praktycznie zniknął ze światowych kuchni. Przetrwał jedynie w Polsce, na terenach dawnego Wielkiego Księstwa Litewskiego i w Rosji. W Polsce, na Ukrainie czy na Białorusi nadal chętnie i często jada się składnik, niegdyś dla tych kuchni podstawowy.

Jedna z cytowanych badaczek trendów spotkała się z tym składnikiem w Norwegii. W Nowym Jorku z kolei miesza się go z czekoladą, dodaje do drinków, przyprawia wanilią. Widać, że jest modny, choć u nas jednak jada się go inaczej.

Chodzi o… kaszę gryczaną. Składnik, tak powszechny nad Wisłą, podbija Nowy Jork oraz kulinarny świat. Zanosi się na wielki powrót ulubionego w Polsce dodatku do potraw czy farszu.

Projekt bez nazwy(27).jpg
Canva

Najważniejszy posilek

Nie koniec na tym! Zdaniem amerykańskiego dziennika, rok 2024 będzie należał do zup. Zupa gotowana na wywarze ma w nadchodzącym roku stać się podstawowym daniem zarówno w restauracjach, jak i – w gotowej formie – na półkach sklepów spożywczych. W sprawie rosnącej roli zupy panuje wśród przepowiadaczy trendów zadziwiająca zgoda.

Danie to, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie obiadu ma szansę stać się najważniejszą potrawą nadchodzącego roku. Wpisuje się to w szerszą tendencję, która zapowiada powrót tradycyjnych składników dań (w rodzaju masła i śmietany), sposobów przygotowywania żywności (fermentacja, kiszenie), czy pozyskiwania składników (oleje tłoczone na zimno).

Kasza gryczana i zupa (może nawet ze śmietaną) – dwa odwieczne elementy polskiej kuchni właśnie podbijają świat.

Projekt bez nazwy(26).jpg
Canva


Tłumy na poświątecznych wyprzedażach w Lidlu i Biedronce. AGD nawet o połowę taniej. Tylko do końca miesiąca
Weź ziemniaki i włóż do plastikowej torebki. Po 7 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia, co za patent
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy