Masowe kontrole gastronomii w całym kraju
Inspekcja Handlowa ruszyła z kontrolami. Sprawdzono blisko 60 lokali gastronomicznych w 13 województwach. W ponad połowie przybytków dopatrzono się nieprawidłowości. Niektórzy właściciele będą musieli stawić się przed sądem.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów donosi o kontrolach przeprowadzonych w lokalach gastronomicznych. Mowa między innymi o barach, pizzeriach, restauracjach, zajazdach, karczmach oraz stacjach paliw.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Restauracje i inne przybytki pod lupą kontrolerów
Mało kto spodziewałby się, że Inspekcja Handlowa ruszy z tego typu akcją kontrolną. Rezultaty działań inspektorów zostały opublikowane na rządowej stronie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Raport nie napawa optymizmem.
- W związku z rozpoczynającym się okresem turystycznym, Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę lokale gastronomiczne, szczególną uwagę zwracając na rzetelność obsługi konsumentów oraz prawidłowość uwidaczniania cen towarów, potraw i napojów - można wyczytać w raporcie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.
Jakiś czas temu wspominaliśmy o ostrzeżeniach GIS-u. Tym razem Inspekcja Handlowa dopatrzyła się licznych nieprawidłowości w działaniu lokali gastronomicznych. Niestety dotyczy to ponad połowy kontrolowanych obiektów.
Inspekcja Handlowa odwiedziła 58 lokali w 13 województwach. Zapowiadane są również dalsze kontrole. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło braku cen. Problem ten napotkano w 60,6% lokali.
Na tym nie koniec uchybień. Okazuje się, że kontrolerzy niejednokrotnie stwierdzali, że restauratorzy używali niezalegalizowanych wag. W części lokalów nie znajdowało się także żadne ostrzeżenie o szkodliwości alkoholu. Problemy dotyczyły również składów dań.
Inspekcja Handlowa sprawdza lokale gastronomiczne
- Zdarzało się, że składniki przygotowanych dań różniły się od tych wymienionych w menu. Niekiedy konsumenci otrzymywali rachunek z doliczoną ceną opakowania, którego w ostateczności nie dostawali. W niektórych kontrolowanych miejscach przy sprzedawanych produktach nie było ceny lub nie określano ilości napojów i potraw, których dotyczy podana cena - wyjaśnił przytaczany przez portal Money Tomasz Chróstny, będący prezesem Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Finalnie inspektorzy nałożyli 14 mandatów karnych. Natomiast w 11 przypadków zdecydowano o postępowaniu administracyjnym. Warto nadmienić, że sześciu właścicieli lokalów będzie musiało stanąć przed sądem.
To dopiero początek akcji kontrolnej, a jej rezultaty już teraz nie wróżą niczego dobrego. Jednak niewykluczone, że lokale wezmą sobie do serca wymogi stawiane przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W jednym z wcześniejszych artykułów informowaliśmy także o wycofaniu przez GIS produktu z salmonellą.
Canva / Albert_Karimov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: uokik.gov.pl; Money