Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą. Prawdziwie wiosenne ciasto
Mazurek wielkanocny z budyniem i białą czekoladą to pomysł na tradycyjne ciasto w nowej odsłonie. Kruchy spód migdałowy, słodki, aksamitny krem i wiosenne dekoracje z owoców i bakalii to połączenie, które cieszy i oczy i podniebienia. Poznaj przepis na wyjątkowy mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą.
Mazurek i babka to ciasta, które piekę co roku na Wielkanoc. Tradycyjne wypieki smakują wyśmienicie i wyglądają świeżo i wiosennie, cieszą więc nie tylko wspaniałym smakiem, ale i wyjątkowym wyglądem. Ciasta zawsze błyskawicznie znikają ze stołu.
Mazurek z kremem budyniowym możesz udekorować tradycyjnie przy pomocy owoców kandyzowanych, płatków migdałowych, orzechów i stworzyć wyjątkowe wzory na cieście, przypominające np. bazie, które są symbolem i wiosny i Wielkanocy.
Mazurek równie pięknie wygląda z plastrami świeżych owoców, np. z kiwi, grejpfrutem, pomarańczą, granatem. Każdy rodzaj dekoracji wygląda wspaniale na kruchym cieście z wysokimi rantami i słodkim, gęstym kremem.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną babkę wielkanocną- tu poznasz przepis siostry Anastazji na wyjątkową babkę brzoskwiniową, wychodzi za każdym razem.
Przepis na mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
Składniki na kruche ciasto (blacha o wymiarach 28x 33 cm):
-
370 g mąki tortowej
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
110 g cukru do wypieków
-
1,5 kostki masła
-
szczypta soli
-
skórka z cytryny
-
łyżeczka aromatu migdałowego
-
4 żółtka (ugotowane na twardo)
-
jajko
Składniki na krem budyniowy z białą czekoladą:
-
500 ml mleka
-
łyżka cukru wanilinowego
-
pół tabliczki białej czekolady
-
3 żółtka
-
4-5 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo do dekoracji:
-
świeże owoce lub owoce kandyzowane
-
bakalie, orzechy, czekolada
Jak zrobić mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą?
Ugotowane na twardo żółtka zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj żółtka, przesianą mąkę, aromat migdałowy, skórkę z cytryny, odrobinę soli i ucieraj ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Z brzegów zrób wyższe ranty, całe ciasto nakłuj widelcem, wysmaruj rozmąconym jajkiem.
Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 20 minut, następnie wyjmij ciasto z formy i ostudź. Zrób krem budyniowy: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, żółtka wbij do małego garnka i roztrzep rózgą. Do żółtek dodaj czekoladę i cukier i mieszaj, aż składniki się połączą.
Źródło zdjęcia: canva/GMVozd Wsyp 4 łyżki mąki i połącz z całym kremem, następnie wlej letnie mleko i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty budyń. W razie potrzeby wsyp trochę więcej mąki, masę ostudź. Krem przełóż na upieczony spód, udekoruj według uznania świeżymi lub kandyzowanymi owocami, bakaliami, czekoladą i wstaw do lodówki 2 godziny, smacznego.