Smakosze.pl Porady Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?
canva/alexkich

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

9 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, że dziś przypada wyjątkowe święto? Każdy wielbiciel kulinariów powinien o nim wiedzieć. Jest nim Międzynarodowy Dzień Pizzy. Potrawa ta ma licznych wielbicieli na całym świecie, również i u nas. Pizzę możecie zamówić w pizzerii lub przygotować własnoręcznie. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto na pizzę. Bo jest ono podstawą tego specjału.

Najpyszniejsza pizza to włoska pizza. Charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem drożdżowym i niewielką ilością dodatków. Przygotowuje się ją z prostych składników, a potrafi urzec smakiem i doskonale nasycić.

Jeśli chcecie ten wyjątkowy dzień uczcić pyszną, własnoręcznie przygotowaną pizzą, skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto. Gdy już będzie gotowe, rozciągnijcie je na cienki placek, posmarujcie sosem pomidorowym, obłóżcie ulubionymi składnikami, posypcie startym serem i ziołami i upieczcie. Włoska kolacja gotowa.

Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Składniki:

  • 150 ml letniej wody

  • 25 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży instant

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie ciasta na pizzę

Do letniej wody dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj, a potem przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto przykryj ściereczką lub miską, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części. Z każdego uformuj kulkę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz na dłoni, a potem połóż na blaszce do pieczenia (np. na dnie od tortownicy) i rozciągaj palcami, aż będzie równomiernie cienkie.

Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, obłóż dodatkami, posyp startą mozzarellą. Pozostaw do wyrośnięcia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temp. 240-250 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na tosty à la pizza , a także na pizzę pełnoziarnistą .

pizza
pizza

Źródło zdjęcia: canva/Engin Akyurt z Pexeles

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku, rmf24

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy