Smakosze.pl Porady Sprytny sposób na nadanie mięsu soczystości
ivandzyuba, Getty Images, Yana Gayvoronskaya

Sprytny sposób na nadanie mięsu soczystości

15 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Mięso nie zawsze jest delikatne i przyjemne w smaku. Zdarza się czasem tak, że kucharz przedobrzył z czasem gotowania, przez co stało się suche i żylaste. Istnieją sposoby, które mogą zapobiec takiej katastrofie w szybkim tempie.

W praktycznie każdym domu można znaleźć sodę oczyszczoną. Ta substancja przydaje się w mnóstwie zadań, których bez niej nie można by wykonać. Najczęściej stosujemy ją do czyszczenia, jednak ma też genialne zastosowanie podczas gotowania.

Mięso z sodą będzie o wiele lepsze

Jeśli kucharz przygotował mięso w odpowiedni sposób i nie miał żadnej wpadki - żylasta pieczeń czy kotlety nie są jego winą. To mięso było słabej jakości, ponieważ hodowca nie przykładał zbyt dużej wagi do dobrej paszy i komfortu zwierząt hodowlanych.

O ile naprawianie przesuszonej pieczeni nie ma racji bytu i nie może się udać, tak zmiękczenie łykowatego mięsa jest jak najbardziej możliwe . Wystarczy zastosować w tym celu odrobinę sody oczyszczonej, a kotlet będzie wręcz rozpływał się w ustach.

Jak czytamy na portalu kobieceinspiracje.pl, dzięki temu mięso, szczególnie wołowe, ale i każde inne zmięknie dużo szybciej. Mięso będzie miękkie, soczyste i delikatne, a przy tym nie straci swojego smaku. Jak dodać sodę do mięsa?

Marynowanie mięsa w sodzie

Cały proces jest banalnie prosty. Wystarczy dodać odrobinę sody (najczęściej pół łyżki wystarcza, jednak ilość trzeba dostosować do wielkości mięsa) do marynaty, a następnie zaaplikować ją na mięso. Dokładnie trzeba ją wmasować i przełożyć całość do lodówki.

Chcesz poznać kilka doskonałych przepisów, na kulinarne perełki, którymi zachwycisz praktycznie każdego, nawet najbardziej doświadczonego smakosza? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym każdy szaleje.

W ciągu około 3-4 godzin soda powinna spełnić swoje zadanie i można obmyć mięso z marynaty. Następnie, aby wzmocnić smak, należy ponownie położyć marynatę, tym razem bez sody, i marynować mięso przez całą noc lub dwa dni.

Po wszystkim można już ugotować swoją pieczeń czy kotlety. Tak oporządzone mięso będzie rozpływać się w ustach, a smak z marynaty zwielokrotni przyjemność z jedzenia do ogromnego poziomu. Dzięki temu każdy będzie przekrzykiwał się o dokładkę przy rodzinnym stole.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy