Sprytny sposób na nadanie mięsu soczystości
Mięso nie zawsze jest delikatne i przyjemne w smaku. Zdarza się czasem tak, że kucharz przedobrzył z czasem gotowania, przez co stało się suche i żylaste. Istnieją sposoby, które mogą zapobiec takiej katastrofie w szybkim tempie.
W praktycznie każdym domu można znaleźć sodę oczyszczoną. Ta substancja przydaje się w mnóstwie zadań, których bez niej nie można by wykonać. Najczęściej stosujemy ją do czyszczenia, jednak ma też genialne zastosowanie podczas gotowania.
Mięso z sodą będzie o wiele lepsze
Jeśli kucharz przygotował mięso w odpowiedni sposób i nie miał żadnej wpadki - żylasta pieczeń czy kotlety nie są jego winą. To mięso było słabej jakości, ponieważ hodowca nie przykładał zbyt dużej wagi do dobrej paszy i komfortu zwierząt hodowlanych.
O ile naprawianie przesuszonej pieczeni nie ma racji bytu i nie może się udać, tak zmiękczenie łykowatego mięsa jest jak najbardziej możliwe . Wystarczy zastosować w tym celu odrobinę sody oczyszczonej, a kotlet będzie wręcz rozpływał się w ustach.
Jak czytamy na portalu kobieceinspiracje.pl, dzięki temu mięso, szczególnie wołowe, ale i każde inne zmięknie dużo szybciej. Mięso będzie miękkie, soczyste i delikatne, a przy tym nie straci swojego smaku. Jak dodać sodę do mięsa?
Marynowanie mięsa w sodzie
Cały proces jest banalnie prosty. Wystarczy dodać odrobinę sody (najczęściej pół łyżki wystarcza, jednak ilość trzeba dostosować do wielkości mięsa) do marynaty, a następnie zaaplikować ją na mięso. Dokładnie trzeba ją wmasować i przełożyć całość do lodówki.
Chcesz poznać kilka doskonałych przepisów, na kulinarne perełki, którymi zachwycisz praktycznie każdego, nawet najbardziej doświadczonego smakosza? Zajrzyj do tego tekstu , w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym każdy szaleje.
W ciągu około 3-4 godzin soda powinna spełnić swoje zadanie i można obmyć mięso z marynaty. Następnie, aby wzmocnić smak, należy ponownie położyć marynatę, tym razem bez sody, i marynować mięso przez całą noc lub dwa dni.
Po wszystkim można już ugotować swoją pieczeń czy kotlety. Tak oporządzone mięso będzie rozpływać się w ustach, a smak z marynaty zwielokrotni przyjemność z jedzenia do ogromnego poziomu. Dzięki temu każdy będzie przekrzykiwał się o dokładkę przy rodzinnym stole.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kobieceinspiracje.pl