Mnóstwo Polaków popełnia błąd w przechowywaniu czosnku. Szybciej się psuje i traci właściwości
Polska kuchnia bez czosnku nie ma racji bytu. Aby w pełni korzystać z jego smaku i aromatu niezbędne jest właściwe przechowywanie. Jeśli trzymasz to warzywo w lodówce to znak,że popełniasz najbardziej powszechny błąd. Dowiedz się, czemu lepiej tego nie robić i gdzie jest dla czosnku najlepsze miejsce w naszej kuchni.
Najczęstsze błędy przy przechowywaniu czosnku.
Czosnek jest warzywem, które kupujemy raczej na zapas. Najczęściej dostępny jest on w siateczkowych opakowaniach po kilka sztuk lub charakterystycznych warkoczach. Gdzie przechowywać czosnek, którego nie zużywamy na bieżąco? Wszystkich szczegółów dowiesz się z poniższego tekstu.
Dlaczego nie powinno się przechowywać czosnku w lodówce?
Miejscem używanym do przechowywania większości produktów spożywczych jest lodówka . Podczas rozpakowywania zakupów trafia do niej nierzadko również czosnek . Okazuje się jedna, że nie jest to dla niego najbardziej fortunna destynacja . Takie działanie niesie za sobą przykre konsekwencje .
Czosnek włożony do lodówki narażony jest na działanie wilgoci panującej we wnętrzu urządzenia . Przez to warzywo szybko psuje się i pleśnieje . Zanim to nastąpi, dodatkowo mięknie i traci swój aromat oraz korzystne właściwości . Tym samym na zmarnowanie idzie wszystko to, za co czosnek cenimy .
Jest jedno odstępstwo od zakazu trzymania czosnku w lodówce . Dotyczy ono obranych i rozdrobnionych ząbków . Jeśli przytrafi Ci się posiekać lub przecisnąć przez praskę czosnek, którego jednak nie zużyjesz, wstaw go do lodówki . Powinien być przechowywany w szczelnie zamykanym pojemniku , aby dłużej zachował świeżość i nie rozsiał swojego aromatu po innych produktach spożywczych .
Jak powinno się prawidłowo przechowywać czosnek?
Aby wiedzieć, gdzie najlepiej przechowywać czosnek, należy zastanowić się, co jest przeciwieństwem niesłużącej mu lodówki . Oczywistym wyborem będzie miejsce suche i ciepłe . Te wymagania dają dość szerokie pole do popisu .
Przed laty czosnek kupowało się i przechowywało w warkoczach . Najczęściej taka warzywna ozdoba wisiała po prostu na ścianie . Dziś możemy z powodzeniem używać takiego samego sposobu. Wystarczy niewielki gwozdek wbity w dogodnym miejscu w kuchni, a czosnek zawsze będzie w zasięgu ręki .
Dobrym miejscem dla czosnku może być też kuchenny blat . Czosnek wyłóż na talerzyk lub do drewnianej miseczki . Tak przechowywane warzywo będzie zapewniało dodatkowo miłe wrażenia estetyczne .
Czosnek można przechowywać również zamknięciu . Dobrze będzie czuł się w kuchenne szafce, na przykład w towarzystwie przypraw . Warzywo najlepiej włożyć do niewielkiego pojemniczka . Dzięki temu unikniemy w szafce bałaganu spowodowanego odchodzącymi od główki łupinami . Sprawdź, jak pomysłowo zagospodarować pozornie zbędną część czosnku . Jeden ząbek spożywany regularnie przyniesie zauważalne efekty .