Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zmiel łupiny z czosnku i dosyp do obiadu. Korzyści i efekt są wprost niewiarygodne
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.02.2023 22:48

Zmiel łupiny z czosnku i dosyp do obiadu. Korzyści i efekt są wprost niewiarygodne

czosnek
Canva / 4nadia

Czosnek na dobre zagościł w polskiej kuchni. Z wielką chęcią dodajemy jego ząbki do rozmaitych dań. Czy wiecie jednak, że równie wartościowe mogą okazać się łupiny tego warzywa? Sprawdzą się nie tylko w kuchni.

Prozdrowotne właściwości czosnku znane są od dawna. Warzywo zawiera w sobie kwercetynę, czyli związek o działaniu oczyszczających i wzmacniającym. Dobroczynny składnik kryje się nie tylko w ząbkach, ale i w całej roślinie. Warto więc wykorzystać resztki warzywa w postaci łupin i łodygi.

Jak wykorzystać resztki czosnku w swojej kuchni?

Choć trudno w to uwierzyć, łupiny czosnku nadają się do spożycia. Należy jedynie odpowiednio je przygotować. Taki produkt nie tylko doda charakterystycznego smaku, ale będzie miał również działanie wzmacniające dla organizmu.

Łupiny czosnku możesz zbierać w osobnym pojemniku. Gdy będzie ich większa ilość, umyj je i włóż do nagrzanego do 65 st. C piekarnika. Susz przez 2-3 godziny, a następnie zmiel na proszek. Z powodzeniem posłuży on za aromatyczną przyprawę. Możesz też od razu zmielić suche łupiny, po usunięciu wierzchniej warstwy.

Proszek ze skórek czosnku pomoże w walce z infekcjami. Warto dodawać go profilaktycznie do różnych potraw. Wystarczy 1 szczypta, a efekty przyjdą same. To nieoceniony naturalny suplement.

W przypadku rewolucji żołądkowych można zastosować czosnkową dawkę uderzeniową. Zjedz łyżeczkę proszku i popij ją dużą ilością wody. Zawarte w zmielonych skórkach związki przyniosą ulgę, działając podobnie jak węgiel.

Łuski czosnku przydadzą się także w czasie przeziębienia lub infekcji wirusowej. Na rozgrzaną suchą patelnię wyłóż skórkę z 1 ząbka i poczekaj, aż zacznie się dymić. Wdychanie powstałych oparów pomoże w walce z chorobą. To skuteczny i tani sposób.

Do czego jeszcze można używać łupin czosnku?

Czosnek wspomoże też przechowywanie warzyw. Dotyczy to zwłaszcza warunków wilgotnych, jak piwnica. Łuski rozsypanie na przykład po marchwi zapobiegną jej gniciu.

Czosnek pomoże pozbyć się niechcianych gości na domowych roślinach. Boją się go uciążliwe mszyce i przędziorki. Łupiny zalej wodą, odstaw na kilka dni, a następnie przelej uzyskany płyn do spryskiwacza. Liście możesz także przemywać przy pomocy nasączonego w miksturze wacika.

Napar w łupin czosnku możemy wykorzystać w formie maseczki na włosy. Nałóż preparat na głowę, zawiń ją w ręcznik i odczekaj 60 minut. Po upływie tego czasu umyj włosy szamponem. Procedura powtarzana raz na 2 tygodnie da wymierne efekty.

Woda po gotowaniu łupin czosnku pomoże w walce z podrażnioną skórą. Zwilż wacik i pocieraj nim problematyczne miejsca. Szybko przekonasz się o dobroczynnym wpływie warzywa na kondycję swojej cery.

Sprawdź co na temat czosnku ma do powiedzenia dietetyk. Warzywo jedzone codziennie rano daje niespodziewane rezultaty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: