Moja babcia latem zawsze piecze ten pasztet. Smak jest obłędy, a główny składnik ma prosto z ogródka
Pasztet z cukinii na głowę bije mięsne odpowiedniki. Wykonany z taniego, letniego warzywa rarytas idealnie nadaje się na kanapki lub jako przystawka. Jeżeli szukacie pomysłu na sprytne wykorzystanie kabaczka, właśnie go znaleźliście.
Przepis na znakomity pasztet z cukinii
Sezonowy i pełen smaku warzywny pasztet skusi niejednego smakosza. Przygotowanie jest bardzo proste , a potrzebne produkty znajdziecie w każdym niemal sklepie. Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest możliwość pominięcia składników odzwierzęcych, co z pewnością zainteresuje osoby eliminujące jaja z jadłospisu. Zdradzamy aż dwa sposoby na ich zastąpienie.
Składniki:
- 700 g cukinii
- 2 średnie marchewki
- 1 spora cebula
- 4 duże jaja lub zamiennik
- około 130 g suchej kaszy manny
- 80 ml oleju rzepakowego + do smażenia
- pół łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pasztet z cukinii? Prosty przepis na znakomite kanapki
Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o większych oczkach. Miąższ umieszczamy w misce i delikatnie solimy. Mieszamy, a następnie odstawiamy na kwadrans. Cebulę pozbawiamy łupiny, siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju.
Odciśniętą z soku cukinię łączymy z obraną i startą na tarce marchewką oraz przestudzoną zawartością patelni. Wsypujemy kaszę mannę i wlewamy odmierzoną porcję oleju.
Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Masę na pasztet z cukinii doprawiamy , a następnie przelewamy ją do włożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: jeśli zamiast jaja skorzystacie z aquafaby lub kleiku z siemienia lnianego przysmak będzie wegański. Do tego przepisu zalejcie 4 łyżki mielonego siemienia 12 łyżkami wrzątku lub wlejcie 12 łyżek wody z puszki z ciecierzycą.
Jak podawać pasztet z cukinii?
Świeże pieczywo i lekki warzywny pasztet stanowią doskonałe połączenie. Wybierzcie chleb razowy lub żytni na zakwasie. Możecie też pokroić wyrób w plasterki i zaserwować z ulubionym sosem np. grzybowym . Wtedy zamiast imbiru, gałki muszkatołowej i kurkumy polecamy dodać natkę pietruszki i czosnek świeży lub granulowany.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na warzywne specjały. Oprócz pasztetu z cukinii wypróbujcie koniecznie pastę z fasoli do złudzenia przypominającą smalec. Być może spodoba wam się też znakomity kalafior curry — urozmaici niejeden obiad.