Smakosze.pl Porady Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Materiał YouTube z kanału Menu Dorotki

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy

20 września 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Zabielanie zupy śmietaną jest znaną kuchenną praktyką. Niektórzy nie wyobrażają sobie talerza pomidorowej czy ogórkowej bez dodatku smakowitego nabiału. Trzeba jednak uważać, by ten nie zwarzył się podczas dolewania do garnka. Większość osób hartuje go z odrobiną zupy, lecz w moim rodzinnym domu robi się to zupełnie inaczej.

Hartowanie śmietany to przeszłość, lepiej dodaj do zupy to

Śmietana ma dodać zupie odrobinę delikatności . Łagodzi także intensywny smak niektórych składników , które dorzucamy do garnka. Jeśli jednak dodamy nabiał w nieodpowiedni sposób, zwarzy się on i całe danie będzie do niczego . Takiej wpadki każdy wolałby uniknąć.

Śmietany pod żadnym pozorem nie należy wlewać bezpośrednio do garnka . Nabiał zazwyczaj hartuje się z chochlą gorącej zupy, aby nie dopuścić do powstania nieapetycznych farfocli . Moja mama pokazała mi jednak sposób, który bije ten klasyczny na głowę . Wystarczy 1 dodatkowy składnik, by uniknąć zwarzenia, a do tego zyskać wyjątkowy smak .

zabielanie zupy.jpg
Canva / Qwart
Ten dżem słynie w całej mojej rodzinie. Przepis mam po prababci, sekret tkwi w głównym składniku

Jak idealnie zabielić zupę? Sposób mojej mamy

Do zabielenia zupy zazwyczaj stosuje się śmietaną 18% . Wlana od razu do wrzącej potrawy na pewno jednak ulegnie zwarzeniu . Moja mama wymyśliła, jak uchronić się przed tym, a do tego zyskać więcej smaku . Wystarczy, że sięgnie po 1 tani składnik.

Aby zabielić zupę, mama miesza śmietanę z najzwyklejszym serkiem topionym . Zawsze dba, by konsystencja składników była gładka i nie zawierała żadnych grudek . Taką mieszaninę dodaje następnie do zupy i starannie łączy składniki . Całość jest tak pyszna, że od razu znika z talerzy .

Jakie są jeszcze sposoby na zabielenie zupy?

Śmietana z dodatkiem serka topionego to rewelacyjny sposób na zabielenie zupy . Są jednak też inne, nie mniej skuteczne. Co jest kluczowe przy zabielaniu, a czego należy unikać ? Już za chwilę będziecie wiedzieć wszystko na ten temat.

Do zabielania zupy najlepiej wybierać produkty tłuste . Jeśli masz w lodówce śmietanę 30%, nada się ona idealnie. Unikaj z kolei śmietan bardzo chudych, a także jogurtów . Te produkty niemal na pewno zwarzą się w potrawie .

Co zrobić jednak, kiedy nie chcemy dodawać zupie dodatkowych kalorii w  postaci tłustej śmietany ? Nabiał wybrany do zabielania wystarczy zahartować . W tym celu wymieszaj go w osobnej miseczce z niewielką porcją gorącej potrawy . Po tej czynności zawartość naczynia przelej do garnka i połącz całość . Ta zupa zachwyci wszystkich domowników i zaspokoi każdy głód . Regionalna zupa na mleku zaskoczy niejednego miłośnika jedzenia .

serek topiony.jpg
Canva / pixelshot
Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę
To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy