Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten dżem słynie w całej mojej rodzinie. Przepis mam po prababci, sekret tkwi w głównym składniku

Ten dżem słynie w całej mojej rodzinie. Przepis mam po prababci, sekret tkwi w głównym składniku

Najlepszy domowy dżem
Screen z filmu na kanale YouTube Vanyas Recipes

Dżem można zrobić z dowolnego owocu. Moja prababcia zawsze przygotowywała zapas przetworu z pomidorów. Dodawała ostrej papryczki, która nadawała mu wyjątkowego charakteru. Słoiki z tym specjałem znikają ze spiżarni raz dwa.

Prosty sposób na aromatyczny dżem z pomidorów

Choć większość z nas uważa pomidora za warzywo, jest owocem. Wykonanie z niego dżemu jest więc możliwe. Wyrób mojej prababci smakował nieziemsko i co roku korzystam z jej przepisu. Umila mi zimowe dni.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów jajo
  • 3 kg cukru
  • 3 cytryny
  • 1 małe chili (można pominąć)

Dodatek chili przyjemnie wyostrza słodki smak dżemu. Prababcia uważała, że wzmacnia odporność i zawsze go używała. Polecam nie pomijać go, bo wcale nie komplikuje przygotowania, a rewelacyjnie podkręca smak. Sprawdźcie sami w instrukcji zamieszczonej w dalszej części artykułu.

Pomidory na dżem sparzamy.jpg
Scren z filmu na kanale YouTube Kotlet.tv
Te kluski smakują lepiej niż ziemniaczane. Nie uwierzysz, z czego są zrobione. To tylko 3 składniki

Jak zrobić dżem z pomidorów? Przepis prababci jest niezawodny

Zaczynam od sparzenia pomidorów wrzątkiem. Wszystkie używane sztuki z jednej strony nacinam na krzyż, by łatwiej było usunąć skórkę. Następnie kroję warzywo na kawałki i przekładam do dużego garnka.

Dodaję sok wyciśnięty z umytych cytryn. Podgrzewam zawartość naczynia, aż zacznie lekko bulgotać. Wtedy wsypuję cukier. Wrzucam też oczyszczoną z pestek i starannie posiekaną chili.

Całość smażę przez 2 godziny na niewielkim ogniu. Często mieszam, by dżem z pomidorów nie przywarł do dna garnka. Gdy masa utraci mniej więcej 2/3 początkowej objętości, przenoszę ją do oczyszczonych i suchych słoików. 

Jak podać dżem z pomidorów?

Smakołykiem śmiało możecie smarować ulubione pieczywo. Będzie równie dobry, co inne owocowe rarytasy. Świetnie pasuje także do serów, wędlin i mięs.

Na naszej stornie znajdziecie więcej przepisów na dżemy. Sprawdźcie jak wykonać znakomity smakołyk z dzikiej róży. Być może skusi was też receptura na słodziutki dżem z jeżyn.

Dżem umieszczamy w czystym słoiku.jpg
Scren z filmu na kanale YouTube Kotlet.tv