Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Vanyas Recipes

Ten dżem słynie w całej mojej rodzinie. Przepis mam po prababci, sekret tkwi w głównym składniku

20 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dżem można zrobić z dowolnego owocu. Moja prababcia zawsze przygotowywała zapas przetworu z pomidorów. Dodawała ostrej papryczki, która nadawała mu wyjątkowego charakteru. Słoiki z tym specjałem znikają ze spiżarni raz dwa.

Prosty sposób na aromatyczny dżem z pomidorów

Choć większość z nas uważa pomidora za warzywo, jest owocem. Wykonanie z niego dżemu jest więc możliwe. Wyrób mojej prababci smakował nieziemsko i co roku korzystam z jej przepisu. Umila mi zimowe dni.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów jajo
  • 3 kg cukru
  • 3 cytryny
  • 1 małe chili (można pominąć)

Dodatek chili przyjemnie wyostrza słodki smak dżemu. Prababcia uważała, że wzmacnia odporność i zawsze go używała. Polecam nie pomijać go, bo wcale nie komplikuje przygotowania, a rewelacyjnie podkręca smak. Sprawdźcie sami w instrukcji zamieszczonej w dalszej części artykułu.

Pomidory na dżem sparzamy.jpg
Scren z filmu na kanale YouTube Kotlet.tv
Kluski na kefirze

Te kluski smakują lepiej niż ziemniaczane. Nie uwierzysz, z czego są zrobione. To tylko 3 składniki

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić dżem z pomidorów? Przepis prababci jest niezawodny

Zaczynam od sparzenia pomidorów wrzątkiem. Wszystkie używane sztuki z jednej strony nacinam na krzyż, by łatwiej było usunąć skórkę. Następnie kroję warzywo na kawałki i przekładam do dużego garnka.

Dodaję sok wyciśnięty z umytych cytryn. Podgrzewam zawartość naczynia, aż zacznie lekko bulgotać. Wtedy wsypuję cukier. Wrzucam też oczyszczoną z pestek i starannie posiekaną chili.

Całość smażę przez 2 godziny na niewielkim ogniu. Często mieszam, by dżem z pomidorów nie przywarł do dna garnka. Gdy masa utraci mniej więcej 2/3 początkowej objętości, przenoszę ją do oczyszczonych i suchych słoików. 

Jak podać dżem z pomidorów?

Smakołykiem śmiało możecie smarować ulubione pieczywo. Będzie równie dobry, co inne owocowe rarytasy. Świetnie pasuje także do serów, wędlin i mięs.

Na naszej stornie znajdziecie więcej przepisów na dżemy. Sprawdźcie jak wykonać znakomity smakołyk z dzikiej róży . Być może skusi was też receptura na słodziutki dżem z jeżyn .

Dżem umieszczamy w czystym słoiku.jpg
Scren z filmu na kanale YouTube Kotlet.tv
Placki ziemniaczane z dodatkami

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
biszkopt

To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >