Moje dzieci za tym szaleją. Ze wszystkiego, co mam pod ręką gotuję im udawane leczo z parówkami, jak z PRL
Prawdziwe węgierskie leczo ma swój skład. Jednak ja, oprócz papryki, cebuli i pomidorów, dorzucam do niego także inne warzywa. To sposób, by przemycić cukinię i bakłażana, do których inaczej trudno namówić dzieci.
Zdrowe i pożywne leczo z parówkami
Nagrodą za zjedzenie duszonych warzyw są ulubione parówki. Może i nie jest to danie dla gości, ale domowa potrawa, którą wszyscy lubią . Mnie przypomina dzieciństwo w PRL i oszczędza czas – sama się robi.
Brytfanna lub garnek o grubym dnie i kolejność wrzucania poszczególnych składników to cała tajemnica. Każdy zrobi to danie natychmiast. W dodatku warzyw nie trzeba kroić bardzo drobno.
Leczo z PRL krok po kroku (20-30 minut w zależności od stopnia uduszenia)
Składniki:
- Kilka papryk (właściwie w dowolnych kolorach)
- 2-3 cebule
- Ulubione warzywa (cukinia, bakłażan)
- 3-6 pomidorów
- Ulubione parówki
- Czosnek
- Wędzona papryka
- Ostra papryka
- Sól, pieprz
- Tymianek świeży lub suszony
-
Olej lub oliwa do smażenia
Jak przygotować leczo rodem z PRL-u?
Sposób przygotowania:
1. W brytfannie lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę lub olej. Całe danie powstanie w tym samym naczyniu, wybierz więc takie, które nie przypala.
2. Warzywa umyj.
3. Parówki obierz, jeśli tego wymagają.
4. Cebulę pokrój w pióra, wrzuć na gorącą oliwę, smaż.
5. Pokrój paprykę w paski lub kostkę. Dorzuć do cebuli. Po chwili dodaj posiekany czosnek (ile lubisz).
6. Parówki pokrój i dorzuć do garnka. Pomieszaj, niech chwilę się podsmażą z cebulą i papryką.
7. Cukinię pokrój w kostkę, dorzuć, zamieszaj.
8. To samo zrób z bakłażanem.
9. Teraz czas na pokrojone w drobną kostkę pomidory. Im drobniej je pokroisz, tym szybciej się rozpadną.
10. Dodaj sypkie papryki, sól i pieprz. Zamieszaj.
11. Dorzuć tymianek. Duś pod przykryciem przez 10 minut aż pomidory się rozpadną.
W zależności od tego czy lubimy potrawy bardzo uduszone i miękkie czy lekko chrupiące, czas duszenia można wydłużać lub skracać. Przed podaniem warto na chwilę zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar soku.