Smakosze.pl Przepisy Moje dzieci za tym szaleją. Ze wszystkiego, co mam pod ręką gotuję im udawane leczo z parówkami, jak z PRL
Łukasz Modelski / Materiały własne

Moje dzieci za tym szaleją. Ze wszystkiego, co mam pod ręką gotuję im udawane leczo z parówkami, jak z PRL

31 października 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Prawdziwe węgierskie leczo ma swój skład. Jednak ja, oprócz papryki, cebuli i pomidorów, dorzucam do niego także inne warzywa. To sposób, by przemycić cukinię i bakłażana, do których inaczej trudno namówić dzieci.

Zdrowe i pożywne leczo z parówkami

Nagrodą za zjedzenie duszonych warzyw są ulubione parówki. Może i nie jest to danie dla gości, ale domowa potrawa, którą wszyscy lubią . Mnie przypomina dzieciństwo w PRL i oszczędza czas – sama się robi.

Brytfanna lub garnek o grubym dnie i kolejność wrzucania poszczególnych składników to cała tajemnica. Każdy zrobi to danie natychmiast. W dodatku warzyw nie trzeba kroić bardzo drobno.

1.jpg

Gdy przychodzą jesienne chłody, zawsze gotuję tę zupę. Syci, rozgrzewa i cudownie smakuje

Leczo z PRL krok po kroku (20-30 minut w zależności od stopnia uduszenia)

Składniki:

  • Kilka papryk (właściwie w dowolnych kolorach)
  • 2-3 cebule
  • Ulubione warzywa (cukinia, bakłażan)
  • 3-6 pomidorów
  • Ulubione parówki
  • Czosnek
  • Wędzona papryka
  • Ostra papryka
  • Sól, pieprz
  • Tymianek świeży lub suszony
  • Olej lub oliwa do smażenia

2.jpg

Jak przygotować leczo rodem z PRL-u?

Sposób przygotowania:

1. W brytfannie lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę lub olej. Całe danie powstanie w tym samym naczyniu, wybierz więc takie, które nie przypala.

2. Warzywa umyj.

3.jpg

3. Parówki obierz, jeśli tego wymagają.

4. Cebulę pokrój w pióra, wrzuć na gorącą oliwę, smaż.

5. Pokrój paprykę w paski lub kostkę. Dorzuć do cebuli. Po chwili dodaj posiekany czosnek (ile lubisz).

6. Parówki pokrój i dorzuć do garnka. Pomieszaj, niech chwilę się podsmażą z cebulą i papryką.

4.jpg

7. Cukinię pokrój w kostkę, dorzuć, zamieszaj.

8. To samo zrób z bakłażanem.

5.jpg

9. Teraz czas na pokrojone w drobną kostkę pomidory. Im drobniej je pokroisz, tym szybciej się rozpadną.

6.jpg

10. Dodaj sypkie papryki, sól i pieprz. Zamieszaj.

7a.jpg

11. Dorzuć tymianek. Duś pod przykryciem przez 10 minut aż pomidory się rozpadną.

W zależności od tego czy lubimy potrawy bardzo uduszone i miękkie czy lekko chrupiące, czas duszenia można wydłużać lub skracać. Przed podaniem warto na chwilę zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar soku.

8-2.jpg

Układam mięso mielone na liściach i zawijam jak pierogi. Odkąd poznałam ten przepis nie robię już gołąbków
Każdej jesieni robię taki syrop i nie łapię nawet kataru. Działa lepiej niż ten z cebuli
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Redaktor naczelny portalu Smakosze.pl. Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i 
redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy