Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Każdej jesieni robię taki syrop i nie łapię nawet kataru. Działa lepiej niż ten z cebuli

Każdej jesieni robię taki syrop i nie łapię nawet kataru. Działa lepiej niż ten z cebuli

Pyszny syrop z pigwowca
YT/Kuchnia Marioli

Syrop wzmacniający odporność przyda się każdemu. Prostą miksturę z dwóch składników zrobicie już w dwa dni. Składniki wystarczy wymieszać i czekać. Przepis od razu mnie zachwycił, a domownicy pokochali smak wyrobu.

Wzmacnianie odporności nie musi być kosztowne

Jesienią i zimą częste zmiany temperatury wystawiają naszą odporność na próbę. Warto wesprzeć się, sięgając po zdrowe mieszanki z naturalnych składników. Nim jednak zaopatrzymy się w drogie suplementy diety, sprawdźmy, czy przypadkiem nie mamy dostępu do alternatyw.

Domowe syropy i soki mogą okazać się znacznie lepszym wyborem. Ich koszt zwykle nie jest wysoki, a skład nierzadko prostszy i pozbawiony zbędnych dodatków. Jedną z takich mikstur w tym roku sama przyrządzam. Używam owocu, który wiele osób pomija w swojej diecie. Wykonanie nie jest trudne.

Syrop z pigwowca na odporność.jpg
YT/Kuchnia Marioli
Przy tym zwykły bigos może się schować. Śląski przepis na kapustę to idealny patent na tani obiad

Przepis na znakomity syrop z pigwowca

Aromatyczny i kwaskowo-słodki syrop obfituje m.in. w witaminę C, magnez, cynk i żelazo. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty czy deserów, a zrobienie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Przygotujcie większy słoik oraz dwa produkty i spróbujcie sami. Nie będziecie żałować.

Składniki:

  • 1 kg pigwowca
  • 400 g cukru

Owoc pigwowca możecie zebrać samodzielnie. Jeśli macie taką możliwość, pamiętajcie, że przed zrobieniem mieszanki warto go pozostawiać przez 2-3 dni na kuchennym blacie. Dzięki temu skruszeje i praca z nim będzie łatwiejsza.

Jak zrobić syrop z pigwowca? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od umycia, osuszenia i pozbawienia pigwowca gniazd nasiennych. Następnie kroję owoc na cienkie plastry. Przekładam je do słoja partiami, po każdej wrzuconej garści dodając kilka łyżek cukru. Naczynie zakręcam i odkładam w chłodne miejsce.

Po 2-3 dniach zlewam sok do buteleczek i wstawiam go do lodówki. Spożywam na bieżąco. Syrop z pigwowca przechowywany zbyt długo lub w zbyt ciepłym miejscu zacznie fermentować.

Jak podawać syrop z pigwowca?

Słodko-kwaśny wyrób idealnie podkreśli smak czarnej herbaty. Wlewamy go do naparu już po zaparzeniu i usunięciu suszu. Ilość dozujemy wedle uznania. Zachęcamy, by pić herbatę częściej — wtedy zobaczycie efekty.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dobroczynne napary i mieszanki. W końcówce roku może wam się przydać syrop z cebuli, który świetnie radzi sobie z objawami infekcji dróg oddechowych. Syrop z pigwowca zastąpić może też czteroskładnikowa mieszanka wzmacniająca odporność.

Pigwowiec idealny na syrop.jpg
YT/Kuchnia Marioli