Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe
Młoda kapusta doskonale pasuje do niedzielnego obiadu. W wersji zaproponowanej przez Monikę Richardson przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczą raptem trzy produkty. Spróbujecie?
Proste patenty kulinarne są na wagę złota. Jednym z nich jest cudowna propozycja Moniki Richardson, która zdradziła, jak przyrządza młodą kapustę. Smakołyk w iście angielskim stylu — z dobrze podsmażonym, a więc chrupiącym, boczkiem — z pewnością wam się spodoba. Nie możecie tego przegapić.
Przepis na smakowitą młodą kapustę według Moniki Richardson
Składniki:
-
1 główka młodej kapusty
-
200 g dag boczku
-
2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia
Jak przygotować młodą kapustę? Monika Richardson ma na nią prosty pomysł
Kapustę siekamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Do wrzątku wrzucamy rozdrobnione warzywo i podgrzewamy, aż ponownie zawrze. Gotujemy przez minutę, po czym odcedzamy.
Boczek kroimy w niezbyt grube plasterki. Na suchej, głębokiej patelni zrumieniamy go, a następnie wrzucamy kapustę. Chwilę podgrzewamy, by odparować nieco wody.
Do warzywa z boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, by uniknąć powstania grudek. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Zasmażana młoda kapusta doskonale smakuje z czosnkowym purée ziemniaczanym oraz soczystym kotletem schabowym w chrupiącej panierce . Możecie też zjeść ją z mielonymi z dodatkiem pieczarek . Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze
-
Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
-
Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci
źródło: fakt