Smakosze.pl Przepisy Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe
canva/irina-k-ch; TRICOLORS/East News

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

14 sierpnia 2022

Młoda kapusta doskonale pasuje do niedzielnego obiadu. W wersji zaproponowanej przez Monikę Richardson przygotujecie ją niemalże ekspresowo, a smak zachwyci wszystkich domowników. Wystarczą raptem trzy produkty. Spróbujecie?

Proste patenty kulinarne są na wagę złota. Jednym z nich jest cudowna propozycja Moniki Richardson, która zdradziła, jak przyrządza młodą kapustę. Smakołyk w iście angielskim stylu — z dobrze podsmażonym, a więc chrupiącym, boczkiem — z pewnością wam się spodoba. Nie możecie tego przegapić.

Przepis na smakowitą młodą kapustę według Moniki Richardson

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 200 g dag boczku

  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia

Jak przygotować młodą kapustę? Monika Richardson ma na nią prosty pomysł

Kapustę siekamy. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Do wrzątku wrzucamy rozdrobnione warzywo i podgrzewamy, aż ponownie zawrze. Gotujemy przez minutę, po czym odcedzamy.

Boczek kroimy w niezbyt grube plasterki. Na suchej, głębokiej patelni zrumieniamy go, a następnie wrzucamy kapustę. Chwilę podgrzewamy, by odparować nieco wody.

Do warzywa z boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, by uniknąć powstania grudek. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Zasmażana młoda kapusta doskonale smakuje z czosnkowym purée ziemniaczanym oraz soczystym kotletem schabowym w chrupiącej panierce . Możecie też zjeść ją z mielonymi z dodatkiem pieczarek . Smacznego.

Młoda kapusta jest znakomita
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy