Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
Planujecie przygotować przetwory na zimę? Proponujemy nastawić wyborne ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. W tych słoikach odkryjecie najlepszy, niezapomniany smak. Wyczujecie w nim nutę papryki, czosnku, kopru i octu, a także bukiet aromatycznych przypraw. Dzięki ich dodatkowi ogórki zyskają charakter i będą niezwykle chrupiące.
Przetwory z ogórków należą do jednych z najczęściej robionych. Większość z nas ogórki kisi, niektórzy też konserwują w octowej marynacie. Z ogórków można też przygotować rozmaite sałatki, które zimą będą jak znalazł do obiadu.
Dziś proponujemy wam przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Czyli marynowane, ale nie bardzo ostre, tylko raczej pełne w smaku. A to dzięki dodatkowi warzyw i różnych przypraw. Musicie je wypróbować.
Przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie
Składniki:
2 kg małych ogórków
1 szklanka soli
pół główki czosnku
1 pęczek świeżego koperku
2 czerwone papryki
na zalewę:
3 szklanki wody
2,5 szklanki octu 10 proc.
3 szklanki cukru
2 cebule
2 listki laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki gorczycy
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie ogórków w łagodnej marynacie
Ogórki przebierz, umyj, osusz, odkrój końcówki. Ogórki pokój wzdłuż w niezbyt grube plasterki.
W garnku wymieszaj 9 szklanek zimnej, przegotowanej wody i szklankę soli. Roztworem zalej ogórki, odstaw je na 3 godziny. Po tym czasie ogórki zrobią się miękkie. Na dno wyparzonych słoików wrzuć po 1-2 ząbki czosnku i po łyżce posiekanego koperku. Ogórki odcedź, umieść je w słoikach. Roztwór wylej. Do każdego dodaj kilka pasków papryki.
Składniki zalewy umieść w garnku i gotuj 10 minut. Gorącą zalewą zalej ogórki. Słoiki szczelnie zamknij, pasteryzuj 5 minut.
Wskazówka:
Ogórki są gotowe do spożycia po mniej więcej miesiącu leżakowania w zalewie.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki w keczupie na zimę, a także na ogórki kiszone po koreańsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać
Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników
Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis
Źródło: przyslijprzepis