Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.08.2022 21:34

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Hitowe ogórki w plasterkach w zalewie curry. Przebój wśród przetworów
canva/HandmadePictures

Planujecie przygotować przetwory na zimę? Proponujemy nastawić wyborne ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. W tych słoikach odkryjecie najlepszy, niezapomniany smak. Wyczujecie w nim nutę papryki, czosnku, kopru i octu, a także bukiet aromatycznych przypraw. Dzięki ich dodatkowi ogórki zyskają charakter i będą niezwykle chrupiące.

Przetwory z ogórków należą do jednych z najczęściej robionych. Większość z nas ogórki kisi, niektórzy też konserwują w octowej marynacie. Z ogórków można też przygotować rozmaite sałatki, które zimą będą jak znalazł do obiadu.

Dziś proponujemy wam przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie. Czyli marynowane, ale nie bardzo ostre, tylko raczej pełne w smaku. A to dzięki dodatkowi warzyw i różnych przypraw. Musicie je wypróbować.

Przepis na ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków

  • 1 szklanka soli

  • pół główki czosnku

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 2 czerwone papryki

na zalewę:

  • 3 szklanki wody

  • 2,5 szklanki octu 10 proc.

  • 3 szklanki cukru

  • 2 cebule

  • 2 listki laurowe

  • 8-10 ziaren ziela angielskiego

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • kilka ziaren czarnego pieprzu

  • 2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie ogórków w łagodnej marynacie

Ogórki przebierz, umyj, osusz, odkrój końcówki. Ogórki pokój wzdłuż w niezbyt grube plasterki.

W garnku wymieszaj 9 szklanek zimnej, przegotowanej wody i szklankę soli. Roztworem zalej ogórki, odstaw je na 3 godziny. Po tym czasie ogórki zrobią się miękkie. Na dno wyparzonych słoików wrzuć po 1-2 ząbki czosnku i po łyżce posiekanego koperku. Ogórki odcedź, umieść je w słoikach. Roztwór wylej. Do każdego dodaj kilka pasków papryki.

Składniki zalewy umieść w garnku i gotuj 10 minut. Gorącą zalewą zalej ogórki. Słoiki szczelnie zamknij, pasteryzuj 5 minut.

Wskazówka:

Ogórki są gotowe do spożycia po mniej więcej miesiącu leżakowania w zalewie.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ogórki w keczupie na zimę, a także na ogórki kiszone po koreańsku.

ogórki
canva/BruceBlock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis