Smakosze.pl
Domowe wafle do lodów - prosty patent

canva/wmaster890

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

13 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?

Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.

pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

CZYTAJ DALEJ

Przepis na znakomite wafle do lodów

Składniki:

  • 4 białka z dużych jaj

  • pół szklanki śmietany 36%

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej

  • 140 g masła

  • stopiona czekolada (opcjonalnie)

Jak zrobić wafle do lodów? Znamy prosty patent

Masło topimy na małej patelni lub w rondelku. Odstawiamy, by nieco ostygło. Białka umieszczamy w dużej misce. Starannie łączymy je z kremówką. Wsypujemy cukier i sól.

Mieszamy, po czym — nie przerywając miksowania składników — dodajemy roztopione masło i mąkę. Rozgrzewamy waflownicę. Jednolite ciasto na wafle do lodów przygotowujemy, wykładając po łyżce na środek płyty urządzenia i podpiekając przez około 1,5 minuty.

Wafelek musi być złocisty, lecz nie ciemnobrązowy. Każdy upieczony wyrób układamy na formie stożkowej z plastiku i kształtujemy jeszcze na gorąco tak, by uzyskać rożek. Dno możemy zabezpieczyć topiona czekoladą.

Inną opcją jest formowanie miseczek z wafli do lodów. Wystarczy na upieczonej porcji postawić kubek lub szklankę i palcami delikatnie pozawijać brzegi.

Wskazówka: wafle do lodów możecie również upiec w piekarniku. Wystarczy 6 do 8 minut spędzone w 180 stopniach Celsjusza. Masę ułóżcie na nieprzywierającej powłoce, np. teflonowej macie, a nie będzie problemu z jej wyjęciem.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na domowe lody. Szczególnie polecamy klasyczne śmietankowe oraz bananowe z nutą kawy. Są proste w przygotowaniu i pyszne.

Domowe wafle do lodów są pyszne

canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >