Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci
Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?
Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.
Przepis na znakomite wafle do lodów
Składniki:
4 białka z dużych jaj
pół szklanki śmietany 36%
1 szklanka drobnego cukru
szczypta soli
1 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej
140 g masła
stopiona czekolada (opcjonalnie)
Jak zrobić wafle do lodów? Znamy prosty patent
Masło topimy na małej patelni lub w rondelku. Odstawiamy, by nieco ostygło. Białka umieszczamy w dużej misce. Starannie łączymy je z kremówką. Wsypujemy cukier i sól.
Mieszamy, po czym — nie przerywając miksowania składników — dodajemy roztopione masło i mąkę. Rozgrzewamy waflownicę. Jednolite ciasto na wafle do lodów przygotowujemy, wykładając po łyżce na środek płyty urządzenia i podpiekając przez około 1,5 minuty.
Wafelek musi być złocisty, lecz nie ciemnobrązowy. Każdy upieczony wyrób układamy na formie stożkowej z plastiku i kształtujemy jeszcze na gorąco tak, by uzyskać rożek. Dno możemy zabezpieczyć topiona czekoladą.
Inną opcją jest formowanie miseczek z wafli do lodów. Wystarczy na upieczonej porcji postawić kubek lub szklankę i palcami delikatnie pozawijać brzegi.
Wskazówka: wafle do lodów możecie również upiec w piekarniku. Wystarczy 6 do 8 minut spędzone w 180 stopniach Celsjusza. Masę ułóżcie na nieprzywierającej powłoce, np. teflonowej macie, a nie będzie problemu z jej wyjęciem.
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na domowe lody. Szczególnie polecamy klasyczne śmietankowe oraz bananowe z nutą kawy. Są proste w przygotowaniu i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis
Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników
Przepis na ciasto na pierogi z serwatką. Miękkie i doskonałe w smaku