Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Domowe wafle do lodów - prosty patent
canva/wmaster890

Kupujecie wafle do lodów w sklepie? Przy odrobinie wysiłku dużo lepsze będziecie w stanie przygotować w domu. Kilka prostych składników — w tym masło, które sprawia, że ciasto jest delikatne i bardzo smaczne — wystarczą, by cieszyć się dobrze znanym przysmakiem. Spróbujecie?

Znacie na pewno to uczucie, kiedy jecie pyszne lody, a wafelek okazuje się pozbawiony smaku i nasiąknięty? Kupowane w sklepach słodycze nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Dlatego też warto samodzielnie przygotować smakowity dodatek do zimnego deseru. Będzie przyjemnie chrupiący i pyszny.

Przepis na znakomite wafle do lodów

Składniki:

  • 4 białka z dużych jaj

  • pół szklanki śmietany 36%

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • szczypta soli

  • 1 szklanki i 3 łyżki mąki pszennej

  • 140 g masła

  • stopiona czekolada (opcjonalnie)

Jak zrobić wafle do lodów? Znamy prosty patent

Masło topimy na małej patelni lub w rondelku. Odstawiamy, by nieco ostygło. Białka umieszczamy w dużej misce. Starannie łączymy je z kremówką. Wsypujemy cukier i sól.

Mieszamy, po czym — nie przerywając miksowania składników — dodajemy roztopione masło i mąkę. Rozgrzewamy waflownicę. Jednolite ciasto na wafle do lodów przygotowujemy, wykładając po łyżce na środek płyty urządzenia i podpiekając przez około 1,5 minuty.

Wafelek musi być złocisty, lecz nie ciemnobrązowy. Każdy upieczony wyrób układamy na formie stożkowej z plastiku i kształtujemy jeszcze na gorąco tak, by uzyskać rożek. Dno możemy zabezpieczyć topiona czekoladą.

Inną opcją jest formowanie miseczek z wafli do lodów. Wystarczy na upieczonej porcji postawić kubek lub szklankę i palcami delikatnie pozawijać brzegi.

Wskazówka: wafle do lodów możecie również upiec w piekarniku. Wystarczy 6 do 8 minut spędzone w 180 stopniach Celsjusza. Masę ułóżcie na nieprzywierającej powłoce, np. teflonowej macie, a nie będzie problemu z jej wyjęciem.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na domowe lody. Szczególnie polecamy klasyczne śmietankowe oraz bananowe z nutą kawy. Są proste w przygotowaniu i pyszne.

Domowe wafle do lodów są pyszne
canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: