Na moich sztućcach nie ma żadnych zacieków. Sposób zdradziła mi wiekowa kucharka
Jak dbać o sztućce, na których widoczne są zacieki? Warto sięgnąć po sprawdzony i skuteczny sposób. Dzięki niemu problem zniknie, jak ręką odjął. Sztućce będą lśniły, jak nigdy przedtem.
Sztućce, czyli problem z zaciekami
Ze sztućców korzystamy codziennie w kuchni i podczas posiłków . Dlatego tak nam zależy, by były czyste i lśniące . Zacieki potrafią odebrać przyjemność z jedzenia najlepszego nawet posiłku. Jednak są one powszechnym problemem. Sztućce z zaciekami nie wyglądają estetycznie.
Brudne sztućce trafiają przeważnie do zmywarki lub do zlewu. Zacieki na sztućcach pochodzą zwykle z osadu z wody . Nie ma tu znaczenia, czy sztućce są myte w zmywarce, czy w sposób ręczny. Zacieki dość trudno usunąć, szczególnie po pewnym czasie. Jak więc dbać o sztućce?
Sposób na sztućce z zaciekami
Sztućce zaciekami nie będą już dla nas żadnym problemem. Wszystko dzięki wilgotnej szmatce, w którą musimy się uzbroić w kuchni . Stanie się ona naszym sposobem na rozprawienie się z zaciekami na sztućcach. Przy wyjmowaniu jeszcze wilgotnych i ciepłych sztućców ze zmywarki, trzeba od razu przetrzeć je tą wilgotną szmatką .
Powinna być wykonana z bawełny. Bierzemy każdy nóż, widelec, czy łyżkę i dokładnie wycieramy z wody i ewentualnego osadu z mycia. Dzięki temu od razu sztućce staną się lśniące i nie będą miały zacieków. Istotne jest, by ściereczka nie była mokra, a jedynie delikatnie zwilżona . Tak samo postępujemy ze sztućcami umytymi ręcznie.
Jak dbać o sztućce?
Warto używać delikatnych gąbek do mycia naczyń. Ostre mogą porysować i zniszczyć powierzchnię. W zarysowaniach będzie się też zbierał brud i osad . Jeśli myjemy sztućce w zmywarce, trzeba pamiętać, by nie myć razem sztućców, wyrobów ze srebra i ze zwykłej stali. Musimy też unikać agresywnych środków czyszczących.
Wystarczy delikatny płyn do mycia naczyń. Do mycia należy przystąpić od razu po zjedzonym posiłku . Wówczas sztućce nie będą narażone na soli, kwasów i składników potraw . Widelce, noże i łyżki zawsze odkładajmy w tą samą stronę do przegródek w szufladzie w kuchni. Pisaliśmy, co zdaniem dietetyka jest lepsze-masło czy margaryna. Informowaliśmy o Tomaszu Strzelczyku, który ugotował kapuśniak z przepisu Karola Okrasy .
Źródło: mojegotowanie.pl