Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
Masz w domu ziemniaki i kiszoną kapustę? W mig przygotujesz z nich podkarpacki przysmak. Placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonki i suszonego majeranku rozpływają się w ustach. Do placków podaj kwaśną śmietanę lub ugotuj aromatyczny sos grzybowy.
Do placków ziemniaczanych zwykle dodajemy startą na tarce cebulę, czosnek, jajko i mąkę. Na południu Polski kultowa potrawa przyrządzana jest w nieco inny sposób. Do masy ziemniaczanej dodawana jest kapusta kiszona i suszony majeranek. Składniki podkreślają smak całej potrawy i błyskawicznie znikają z talerzy.
Podkarpackie placki ziemniaczane podawane są z kwaśną śmietaną i koperkiem. Do placków możemy przygotować również aromatyczny sos. W sezonie jesiennym sięgnijmy po leśne grzyby. Zimą, wiosną i latem natomiast wykorzystajmy grzyby suszone. Placki z przygotowanym sosem smakują obłędnie.
Do przygotowania placków ziemniaczanych wybierzmy ziemniaki mączne, które zawierają dużo skrobi i mało wody. Odmiany typu B i C sprawdzą się równie dobrze do klusek śląskich, kopytek, pyz z mięsem i innych dań. Masa z mącznych ziemniaków nie rozwarstwia się podczas wyrabiania, smażenia i gotowania.
Przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
300 g kapusty kiszonej
-
2 łyżki majeranku
-
3- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić podkarpackie placki ziemniaczane? Danie zachwyca smakiem
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, przełóż do miski. Kapustę bardzo drobno poszatkuj. Odlej wodę z ziemniaków, dodaj kapustę, majeranek, sól i pieprz.
Do masy wsyp 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dosyp kolejną łyżkę. Masę wykładaj łyżką na mocno rozgrzany olej rzepakowy, smaż na złoty kolor.
Placki ziemniaczane podawaj z kwaśną śmietaną i koperkiem lub przygotuj sos grzybowy z suszonych grzybów. Podkarpackie hreczanyki biją na głowę mielone. Sekretem jest jeden składnik.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nie do wiary, ile kosztuje rosół w restauracji Wachowicz. Ceny zaskakują
-
Justyna Steczkowska jest mistrzynią w pieczeniu chleba. Jej patent jest prosty i wyjątkowy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama