Na świąteczny obiad podam taką białą kiełbasę. Ten sos to rewelacja, musisz spróbować
Masz już pomysł na obiad wielkanocny? Ja podam białą kiełbasę zapiekaną w wyśmienitym sosie. Jest on kwintesencją świątecznych smaków. Danie rozpływa się w ustach, dlatego polecam ten prosty, ale efektowny przepis.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na Wielkanoc
W tym roku długo nie zastanawiałam się nad tym, co przyrządzić na obiad wielkanocny. Wybór był prosty, a do tego pyszny. W Wielkanoc podam białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Podkręca on smak zapiekanej potrawy i sprawia, że danie jest obłędnie pyszne. W sam raz na święta wielkanocne. Sos chrzanowy jest wyrazisty w smaku i nawiązuje do tradycji wielkanocnej.
Chrzan symbolizuje krzepę, witalność i tężyznę fizyczną. Tej na pewno nam nie zabraknie po zjedzeniu takiego obiadu wielkanocnego. Polecam każdemu przepis na białą kiełbasę w sosie chrzanowym . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Posmakuje ze mną. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić białą kiełbasę w sosie chrzanowym?
Składniki:
- 6 sztuk białej kiełbasy parzonej
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka śmietany 30%
- 4 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cebuli i czosnku. Podsmaż je i w międzyczasie przygotuj sos. Do miski włóż chrzan, musztardę, wsyp majeranek, pieprz i sól. Wszystko wymieszaj i na końcu wlej śmietankę. Ponownie wymieszaj składniki.
Teraz natnij białą kiełbasę z jednej strony na ukos . Do sosu dołóż podsmażoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż kiełbasę nacięciami do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Kiełbasa w sosie chrzanowym świątecznym rarytasem
Tak przyrządzona kiełbasa smakuje wyśmienicie. Wyrazisty sos chrzanowym, pyszne mięso idealnie do siebie pasują. Takie danie możesz podać z ziemniakami lub pieczywem. Jest bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu.
Białą kiełbasę w sosie chrzanowym przyrządź na obiad wielkanocny, a każdy doceni ten wyborny smak. U mnie w domu danie jest bardzo lubiane, a domownicy chętnie sięgają po dokładkę. Pisaliśmy o bezmięsnej zapiekance na Wielki Piątek. Polecaliśmy przepis Ani Bardowskiej na świąteczną sałatkę z brokułami.