Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W Wielki Piątek podam na obiad tę prostą zapiekankę. Nie ma w niej grama mięsa
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.03.2024 19:40

W Wielki Piątek podam na obiad tę prostą zapiekankę. Nie ma w niej grama mięsa

zapiekanka
Fot. Canva/azurita

W Wielki Piątek przyrządzę obiad, który nie ma w sobie nawet grama mięsa. Skorzystam z przepisu na prostą, ale smaczną zapiekankę z pieczarkami i cukinią. Do tego kremowo-śmietanowy sos i wyśmienite raz-dwa będzie gotowe. 

Zapiekanka z postnym akcentem

Wielki Piątek jest jednym z dwóch dni, kiedy katolicy powinni powstrzymać się od jedzenia mięsa. Kościół wskazuje tego dnia na post ścisły. To oznacza, że można zjeść jeden posiłek do syta. Dlatego na obiad w Wielki Piątek przyrządzę zapiekankę, w której nie będzie w ogóle mięsa.

Do tego pieczarki, cukinia, cebula i sos śmietanowo- serowy. Reszty dokona już piekarnika, a szybki i pyszny obiad w niedługim czasie będzie gotowy. Polecam każdemu przepis na tę wyborną zapiekankę. W Wielki Piątek będzie jak znalazł. 

zapiekanka
Fot. Canva/bhofack2
W Biedronce kompletnie powariowali. Tylko dziś wielkanocne przysmaki dostaniesz za ułamek ceny Poradnik dla każdej babci. Co podać wnukom na Wielkanoc, by rodzice nie robili afery

Jak zrobić zapiekankę na Wielki Piątek?

Składniki:

  • ¼ kg makaronu pełnoziarnistego razowego
  • 200 g pieczarek
  • ½ cukinii
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 100 g sera żółtego
  • 50 g oliwek czarnych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz majeranek
  • tymianek

Przygotowanie zapiekanki zacznij od ugotowania makaronu i podsmażenia cebuli i czosnku na oleju. Dodaj do nich pokrojone pieczarki i smaż je 10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i przełóż do niego makaron. Do tego cebulę z czosnkiem, pieczarki i cukinię. 

Teraz przygotuj sos. Śmietankę zmieszaj z jajkiem i z tartym żółtym serem. Wsyp przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Sos wlej do zapiekanki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po upływie tego czasu zapiekankę możesz od razu podawać. 

Zapiekanka, że palce lizać

Zapiekanka wychodzi bardzo smaczna i pożywna. Pieczarki z cukinią i do tego śmietanowo -serowy sos, to idealne połączenie. Makaron razowy tez sprawdza się w tym daniu i świetnie smakuje. Polecam tę zapiekankę na obiad w Wielki Piątek. Zrobisz ją szybko i zjesz z przyjemnością.

Prosty przepis gwarantuje znakomity posiłek. Nie ma w nim ani grama mięsa, za to jest mnóstwo apetycznych produktów. Taka zapiekanka będzie smakować całej rodzinie. Pisaliśmy o tym, jak ugotować barszcz biały na nieco zapomnianym mięsie. Podawaliśmy też przepis na kurczaczki z jajek, które urzekną każdego w Wielkanoc. 

zapiekanka
Fot. Canva/zi3000

Źródło: fajnegotowanie.pl