Najgorsze błędy podczas przyrządzania kotletów schabowych. Brak odpowiedniej deski do krojenia jest wierzchołkiem góry lodowej
Czasami nie zdajemy sobie sprawy z podstawowych błędów, które nieumyślnie popełniamy. Tyczy się to nawet tak prozaicznej czynności, jak przygotowanie kotletów schabowych. Czy wiesz, że mięso na kotlety powinno oporządzać się na dedykowanej do tego desce do krojenia? Jeśli jesteście tym zaskoczeni, to inne kwestie wprowadzą Was w osłupienie.
W surowych kotletach schabowych mogą znajdować się drobnoustroje niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z tego powodu mięso powinno mieć w kuchni swoją osobną deskę do krojenia. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, groźne bakterie możemy z łatwością przenieść na inne produkty spożywcze.
Nawet najdokładniejsze umycie deski nie rozwiązuje tego problemu. Podczas krojenia łatwo powstają w niej szczeliny i rysy, do których nie sposób dotrzeć gąbką. To właśnie tam drobnoustroje mogą zadomowić się na dobre. Najlepiej zaopatrzyć się więc w osobną deskę do przygotowywania kotletów schabowych oraz innych mięs.
Jakie są podstawowe błędy podczas przygotowania kotletów schabowych?
Jako konsumenci mamy już w większości wystarczającą wiedzę odnośnie kupowania dobrej jakości mięsa oraz jego właściwego przechowywania. Czy zdarza Ci się jednak myć surowe kotlety schabowe przed ich rozbiciem? Nawyk ten jest zbędny, a do tego może stwarzać zagrożenie dla naszego zdrowia. Ewentualne bakterie, które i tak zginą pod wpływem wysokiej temperatury na patelni, rozprzestrzeniamy wraz z chlapiącą wodą po różnych powierzchniach naszej kuchni.
Właściwe rozbijanie kotletów schabowych jest kluczowe dla finalnej prezencji dania. Mięso nie może być rozbite zbyt słabo ani zbyt lekko. Przesada w jedną lub drugą stronę skutkować będzie twardym daniem lub rozpadającymi się kotletami. Niezbędne w tej kwestii jest właściwe wyczucie.
Borykasz się z odpadającą panierką w kotletach schabowych? Winne tego stanu rzeczy jest panierowanie wilgotnego mięsa. Przed tą czynnością osusz je starannie za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki temu panierka pozostanie na swoim miejscu, czyli na kotlecie.
Na jakie błędy lepiej uważać podczas smażenia kotletów schabowych?
Właściwe przygotowanie kotletów schabowych to dopiero połowa sukcesu. Trzeba jeszcze wiedzieć jak je usmażyć. Kładzenie mięsa na słabo rozgrzaną patelnię sprawi, że panierka odpadnie a sam kotlet z łatwością się przypali. Jeśli nie chcesz uzyskać nieudanego i nieestetycznego dania, zadbaj o porządne rozgrzanie oleju.
Czas smażenia kotletów schabowych również nie jest bez znaczenia. Zbyt długo smażone mięso będzie niesmaczne i suche. Kotlet za szybko zdjęty z patelni pozostanie w środku surowy, a więc niebezpieczny do spożycia. Optymalny czas smażenia kotletów to po 2-3 minuty z każdej strony.
Nie oszczędzaj na oleju do smażenia. Każdorazowo używaj świeżej jego porcji. Stary olej traci swoje właściwości i zaczyna szybko się psuć. Ponadto taki tłuszcz może być szkodliwy dla zdrowia. Czy wiesz, jakie są różnice między kotletem schabowym a sznyclem wiedeńskim? Dla głodnych nowych smaków polecamy niebanalne kotlety gyros.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dietetyk zdradził, co zjadłby w McDonald's. Werdykt nie mieści się w głowie
Włóż obierki z ziemniaka do czajnika i zagotuj. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama