Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najgorszy sposób przechowywania chleba. Pleśnieje po kilku dniach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.08.2024 08:58

Najgorszy sposób przechowywania chleba. Pleśnieje po kilku dniach

chleb
Fot. Canva/DAPA Images

Trudno wyobrazić sobie naszą dietę bez chleba. Niemal codziennie jadamy go na śniadanie, czy kolację. Chleb przeważnie przechowujemy w kuchni. Jednak jak nie należy tego robić? To wyjaśniamy w naszym artykule. 

Chleb w naszej diecie

Po chleb codziennie sięga wielu z nas. Pieczywo jadamy na śniadanie i robimy kanapki z chleba do szkoły i pracy. Czasem podajemy chleb do zup, czy na kolację. Trudno wyobrazić sobie dietę bez tego lubianego i smacznego produktu. Jednak od razu pojawia się pytanie. 

Jak przechowywać chleb? Sposoby są różne, ale zwracamy uwagę na najgorszy z nich. W ten sposób nigdy nie przechowujmy chleba. Zamiast świeżego pieczywa, znajdziemy na chlebie pleśń, a tego chcemy przecież uniknąć. 

chleb
Fot. Canva/ready made
Ścieram na tarce i łącze z tym mięsem. Moich kotletów nic nie przebije

Najgorszy sposób przechowywania chleba

Zdarza się, że kupujemy więcej pieczywa na zapas. Jak przechowywać chleb? Bywa, że staje się on twardy, niesmaczny, a nawet pojawia się na nim pleśń. Prawidłowo przechowywane pieczywo jest miękkie i smaczne. Czasem nie udaje się uzyskać takiego rezultatu. Wszystko przez najgorszy sposób na przechowywanie chleba.

Wiele osób chleb wkłada do foliowych torebek. Jeśli pieczywa nie zużyjemy w ciągu 1 lub 2 dni, to zaczyna ono pleśnieć. Gdy w folię zapakujemy jeszcze ciepłe pieczywo, to pleśń pojawi się jeszcze szybciej. Folia uchroni pieczywo przed wysychaniem, ale też odetnie dopływ powietrza. Chleb stanie się wilgotny, a stąd już nieuchronna droga do wystąpienia pleśni.

Jak najlepiej przechowywać chleb?

W przechowywaniu pieczywa ważne jest, by miało ono umiarkowany dopływ powietrza. Odpowiednie warunki panują w chlebaku. Oprócz tego chleb można zawinąć w lnianą ściereczkę. Istotne jest, by chleba nie trzymać obok źródeł ciepła i wilgoci. 

Dobrym sposobem jest włożenie do chleba 2 kostek cukru lub niewielkiej miseczki z suchym ryżem. Produkty wchłoną nadmiar wilgoci. Tym samym zapobiegną pleśnieniu chleba. Pieczywo będzie smaczne, zdrowe i szybko się nie zepsuje. Pisaliśmy o tym, jak w domu zrobić konserwę tyrolską. Informowaliśmy o kebabie od Filipa Chajzera, który wciąż wzbudza kontrowersje

chleb
Fot. Canva/Shotprime

Źródło: smaki.pl