Najlepsza zupa na świecie to nie rosół czy pomidorowa. Z ziemniaków i zakwasu zrobisz przepis cud
Tradycyjny polski rosół ma sporą konkurencję. Zagraża mu najlepsza zupa na świecie, którą możesz przygotować w łatwy sposób z tym przepisem. Jej smak zachwyca już od pierwszej łyżki, więc koniecznie ugotuj ją na najbliższy obiad. O tym, co to za zupa i jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Najlepsza zupa na świecie
Polska kuchnia oferuje kilkadziesiąt smacznych zup . Najbardziej znany jest oczywiście rosół, ale doceniamy także smak żurku, pomidorowej i wielu innych polewek. Żadna z nich nie może równać się z zalewajką. Ta wiejska zupa składa się naprawdę z niewielu składników, a mimo to jest smaczna. Niektórzy mówią także, że to najlepsza zupa na świecie.
Aby przekonać się o tym, czy naprawdę tak jest, musisz ugotować ją według poniższego przepisu. Przygotowanie nie jest skomplikowane, więc zrobisz ją bardzo szybko. Czytaj dalej, a poznasz listę składników oraz przepis .
Z czego powstaje zalewajka?
Zalewajka składa się niewielu i tanich składników. Jak na dobrą wiejską zupę przystało, są w niej ziemniaki, ale najistotniejszy jest zakwas. Świetnie sprawdzi się do tego ten na mące żytniej, z którego przygotowuje się żurek. Dzięki niemu najlepsza zupa na świecie nabierze odpowiedniego smaku. Wszystkie produkty wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 1 l wody
- 500 g ziemniaków
- 500 ml zakwasu
- 150 g słoniny
- 150 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 100 ml śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- olej
Zalewajka – przepis
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W taki sam sposób pokrój również boczek oraz słoninę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż wszystkie składniki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki i zalej je wodą. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Garnek przykryj, a składniki gotuj przez 20 minut, do momentu zmięknięcia ziemniaków. W misce wymieszaj zakwas ze śmietaną. Dodaj do niego ząbki czosnku oraz majeranek. Dokładnie wymieszaj i wlej mieszaninę do zupy. Całość wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Gotową podawaj na obiad i patrz, jak szybko znika z talerzy domowników.