Smakosze.pl Przepisy Najlepsza zupa na świecie to nie rosół czy pomidorowa. Z ziemniaków i zakwasu zrobisz przepis cud
Fot. YouTube/Środa Gotuje

Najlepsza zupa na świecie to nie rosół czy pomidorowa. Z ziemniaków i zakwasu zrobisz przepis cud

13 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tradycyjny polski rosół ma sporą konkurencję. Zagraża mu najlepsza zupa na świecie, którą możesz przygotować w łatwy sposób z tym przepisem. Jej smak zachwyca już od pierwszej łyżki, więc koniecznie ugotuj ją na najbliższy obiad. O tym, co to za zupa i jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.

Najlepsza zupa na świecie

Polska kuchnia oferuje kilkadziesiąt smacznych zup . Najbardziej znany jest oczywiście rosół, ale doceniamy także smak żurku, pomidorowej i wielu innych polewek. Żadna z nich nie może równać się z zalewajką. Ta wiejska zupa składa się naprawdę z niewielu składników, a mimo to jest smaczna. Niektórzy mówią także, że to najlepsza zupa na świecie.

Aby przekonać się o tym, czy naprawdę tak jest, musisz ugotować ją według poniższego przepisu. Przygotowanie nie jest skomplikowane, więc zrobisz ją bardzo szybko. Czytaj dalej, a poznasz listę składników oraz przepis .

boczek.jpg
Fot. Canva/zdravinjo
Rozdrabniam, doprawiam i upycham po słoikach. Tej konserwy nigdy mało, zrób od razu 10 słojów

Z czego powstaje zalewajka?

Zalewajka składa się niewielu i tanich składników. Jak na dobrą wiejską zupę przystało, są w niej ziemniaki, ale najistotniejszy jest zakwas. Świetnie sprawdzi się do tego ten na mące żytniej, z którego przygotowuje się żurek. Dzięki niemu najlepsza zupa na świecie nabierze odpowiedniego smaku. Wszystkie produkty wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1 l wody
  • 500 g ziemniaków
  • 500 ml zakwasu
  • 150 g słoniny
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej

Zalewajka – przepis

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W taki sam sposób pokrój również boczek oraz słoninę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż wszystkie składniki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Wymieszaj składniki i zalej je wodą. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Garnek przykryj, a składniki gotuj przez 20 minut, do momentu zmięknięcia ziemniaków. W misce wymieszaj zakwas ze śmietaną. Dodaj do niego ząbki czosnku oraz majeranek. Dokładnie wymieszaj i wlej mieszaninę do zupy. Całość wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Gotową podawaj na obiad i patrz, jak szybko znika z talerzy domowników.

zalewaj ka.jpg
Fot. Wikipedia/MOs810
Masz kartę Moja Biedronka, to śpiesz do sklepu. W sobotę wyłączą świetną funkcję i będzie za późno
Wsyp do kawy dwa dodatki, a waga pójdzie w dół. Raz na zawsze zapomnisz o cukrze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy