Smakosze.pl Porady Najlepsze przyprawy do zupy pomidorowej
Jakub Kossakowski / Materiały własne

Najlepsze przyprawy do zupy pomidorowej

28 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa pomidorowa bez przypraw nie byłaby taka sama - dzięki nim pomidory nabierają bardzo bogatego smaku. Poza pieprzem i solą, bardzo ważne są bazylia, oregano oraz kolendra. Warto wykorzystać również świeże wersje tych ziół.

Zupa pomidorowa najczęściej podawana jest do stołu na początku tygodnia. Ugotowany w niedzielę rosół stanowi bowiem doskonałą bazę do pomidorówki.

Trzeba jednak pamiętać, że zupa z pomidorów swój smak osiąga nie tylko z połączenia mięsnego bulionu oraz świeżych pomidorów - równie ważne są przyprawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak doprawić zupę pomidorową?

Zdecydowanie najważniejsza jest nierozłączna para, czyli sól oraz pieprz. Sól wyciąga i wzmacnia smaki innych dodatków, a pieprz nadaje świeżości i delikatnej pikantności.

Poza pieprzem i solą bardzo istotne jest oregano. Zioło to sprawia, że pomidory uzyskują delikatnie śródziemnomorski aromat - nie można z nim jednak przesadzić, ponieważ w zbyt dużych ilościach staje się gorzkie.

Bazylia do pomidorówki

Kolejną przyprawą, która nierozerwalnie łączy się z pomidorami i daniami na ich podstawie, jest bazylia. W jej przypadku warto skorzystać ze świeżej doniczkowej wersji.

Suszona bazylia gubi bowiem sporo swojego aromatu, przez co nie nadaje zupie odpowiedniego smaku. Nie gotuj jednak listków razem z zupą - dodaj je pod sam koniec gotowania, aby nie straciły swoich właściwości.

Kolendra - niedoceniona przyprawa

W kontekście zupy pomidorowej często zapomina się o kolendrze, która dostarcza delikatnie cytrusowego aromatu, który orzeźwia i poprawia świeżość dania.

Niektórzy nie lubią smaku kolendry, ponieważ kojarzy im się z mydłem. Dlatego dobrze jest zapytać się domowników, czy mają podobny problem z tym produktem.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/Mylife64, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: planteon.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy