Smakosze.pl
Zupa pomidorowa

canva/arfo, Getty Images Pro

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

25 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa pomidorowa cieszy się niesłabnącą popularnością, dlatego warto jeszcze bardziej ją udoskonalić. Jeśli chcesz uniknąć jedzenia tłustej zupy, zagęść ją blendując wszystkie składniki. Dzięki temu pomidorówka będzie gęsta, a przy okazji znacznie zdrowsza - w końcu nie doda się do niej innych tłustych składników.

Zupa pomidorowa najczęściej jedzona jest zimą i jesienią, kiedy za oknem panuje nieprzyjemna i zimna pogoda. Gęsta zupa doskonale rozgrzewa i daje energię, aby stawiać czoła takiej aurze.

Wlewając do pomidorowej śmietanę, sprawia się, że porcja staje się wyjątkowo tłusta i ciężkostrawna. Dlatego prezentujemy znacznie zdrowszy i smaczniejszy sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zdrowe zagęszczanie pomidorowej

Najczęściej w celu zagęszczenia dodaje się śmietanę lub mąkę pszenną wymieszaną z wodą. Obie metody nie są jednak idealne, ponieważ nadają daniu większej ilości kalorii.

Zamiast nich skorzystaj z funkcjonalności blendera. Z zupy wyjmij przyprawy, mięso oraz kości, a następnie dokładnie zmiel warzywa pływające w bulionie.

kawa z przyprawami

Dlaczego warto dodać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Taka decyzja sprawi, że danie nabierze genialnej gęstości, a także jeszcze więcej aromatu - rozdrobnione warzywa oddają jeszcze więcej smaku całej potrawie.

Zagęszczanie mąką lub śmietaną

Oczywiście oba sposoby mają wielu swoich zwolenników, jednak sprawdzają dla osób, które nie są na diecie. Nawet niewielka ilość śmietany czy mąki może bowiem znacznie zwiększyć kaloryczność zupy.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na prawdziwy kapuśniak z kiszonej kapusty.

Warto także pamiętać, że użycie śmietany wpłynie na smak pomidorowej, a także należy ją zahartować przed wlaniem do garnka - w innym wypadku zważy się i zepsuje całą zupę.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/ShyMan, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: garymoveout

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak najszybciej sparzyć kapustę na gołąbki?

Czytaj więcej >

Porady

Najczęstsze błędy podczas przygotowania ryb

Czytaj więcej >

Porady

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie było zimnie w środku?

Czytaj więcej >
Obieranie ogórka

Porady

Jak wykorzystać obierki po ogórkach?

Czytaj więcej >
Soczyste kotlety mielone od Magdy Gessler

Porady

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczyste kotlety mielone

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

Czytaj więcej >