Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem
Choć przygotowanie biszkoptu niektórym spędza sen z powiek, nie musi być to karkołomne zadanie. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz jedynie 2 rodzajów mąki, jajek oraz cukru. Ten prosty sposób jest niezawodny.
Poza właściwym doborem składników na biszkopt, warto znać również kilka sztuczek w jego przyrządzeniu. Upuszczenie formy z ciastem po wyjęciu z piekarnika zapobiegnie opadnięciu ciasta. Biszkopt powinien także stygnąć w temperaturze pokojowej, a nie w wyłączonym piecyku. Sprawdź jak proste może być stworzenie idealnego wypieku.
Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje
Składniki:
-
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
4 duże jajka (lub 5 małych) w temperaturze pokojowej
-
1 szklanka cukru do wypieków
Jak upiec doskonały biszkopt z zaledwie 3 składników?
Z jajek do wykonania biszkoptu oddziel białka od żółtek . Białka ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij do nich dodawać bardzo stopniowo cukier , cały czas miksując. Do słodkiej piany dodaj żółtka i mieszaj całość jeszcze przez kilka minut .
W misce połącz oba rodzaje mąki na biszkopt. Za pomocą szpatuły dodawaj ją do masy jajeczne j. Uważaj przy tym, aby piana nie opadła .
Formę do pieczenia biszkoptu wyłóż papierem . Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni . Piecz przez ok. 30-35 minut .
Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piecyka i upuść go z wysokości kolan na podłogę . W celu ochrony podłogi wyłóż ją czystą ściereczką . Następnie ciasto studź w temperaturze pokojowej . Gotowy i wystudzony biszkopt wykorzystaj do przyrządzenia tortu lub podawaj z ulubionymi dodatkami . Do zrobienia tego biszkoptu nie potrzebujesz nawet piekarnika . Znamy sprawdzony patent na idealnie płaski biszkopt .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama