Smakosze.pl Przepisy Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem
Canva / yipengge

Najlepszy biszkopt zrobisz tylko z 4 składników. Receptura jest przebojem

5 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Choć przygotowanie biszkoptu niektórym spędza sen z powiek, nie musi być to karkołomne zadanie. Do upieczenia tego ciasta potrzebujesz jedynie 2 rodzajów mąki, jajek oraz cukru. Ten prosty sposób jest niezawodny.

Poza właściwym doborem składników na biszkopt, warto znać również kilka sztuczek w jego przyrządzeniu. Upuszczenie formy z ciastem po wyjęciu z piekarnika zapobiegnie opadnięciu ciasta. Biszkopt powinien także stygnąć w temperaturze pokojowej, a nie w wyłączonym piecyku. Sprawdź jak proste może być stworzenie idealnego wypieku.

Przepis na biszkopt, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 4 duże jajka (lub 5 małych) w temperaturze pokojowej

  • 1 szklanka cukru do wypieków

Jak upiec doskonały biszkopt z zaledwie 3 składników?

Z jajek do wykonania biszkoptu oddziel białka od żółtek . Białka ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij do nich dodawać bardzo stopniowo cukier , cały czas miksując. Do słodkiej piany dodaj żółtka i mieszaj całość jeszcze przez kilka minut .

W misce połącz oba rodzaje mąki na biszkopt. Za pomocą szpatuły dodawaj ją do masy jajeczne j. Uważaj przy tym, aby piana nie opadła .

Formę do pieczenia biszkoptu wyłóż papierem . Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni . Piecz przez ok. 30-35 minut .

Po upieczeniu biszkopt wyjmij z piecyka i upuść go z wysokości kolan na podłogę . W celu ochrony podłogi wyłóż ją czystą ściereczką . Następnie ciasto studź w temperaturze pokojowej . Gotowy i wystudzony biszkopt wykorzystaj do przyrządzenia tortu lub podawaj z ulubionymi dodatkami . Do zrobienia tego biszkoptu nie potrzebujesz nawet piekarnika . Znamy sprawdzony patent na idealnie płaski biszkopt .

Canva / anamejia18
Canva / anamejia18

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy