Nakłuj śliwki igłą i wsadź do słoików. Złapiesz się za głowę, gdy zobaczysz co z tego wyjdzie
Śliwki są jednymi z najbardziej lubianych owoców sezonowych w Polsce. Warto z nich korzystać, bo sezon na te smaczne i zdrowe owoce trwa do końca października. Czy wiesz, co się stanie, gdy nakłujesz śliwki igłą i zamkniesz w słoiku? Sprawdź i ciesz się smakiem pysznych owoców.
Śliwki, czyli pyszne i zdrowe
Śliwki to owoce, które kojarzą nam się ze schyłkiem lata i początkiem jesieni. Właśnie teraz są najsmaczniejsze, dlatego warto włączyć je do naszego jadłospisu. Ze śliwek można robić powidła, marynować je, albo przygotowywać z nich knedle. Jednak polecamy niecodzienny sposób na te smaczne i zdrowe owoce.
Czy wiesz, co się stanie, gdy śliwki nakłujesz igłą, potem zamkniesz w słoikach? Powstanie smaczny i bardzo zdrowy kompot. Jego smak polubi cała rodzina. Polecamy wyjątkowy patent na śliwki.
Jak zrobić kompot ze śliwek przy pomocy igły?
Składniki:
- 2 kg śliwek
- woda
- 1 łyżka cukru na słoik
Śliwki myjemy i pozbywamy się ogonków. Potrzebujemy czystej igły do szycia. Igłą nakłuwamy każdą ze śliwek kilka razy w różnych miejscach. Ponakłuwane śliwki wkładamy do wyparzonych słoików.
Słoiki wypełniamy owocami, wsypujemy do każdego słoika łyżkę cukru. Następnie słoiki napełniamy zimną wodą w całości. Zakręcamy i na spód garnka wkładamy bawełnianą ściereczkę. Zalewamy zimną wodą do wysokości przykrywek.
Pasteryzacja, czyli zrób śliwkowy kompot
Słoiki gotujemy 40 minut. Gd się zagotują, możemy trochę zmniejszyć gaz. Słoiki z kompotem przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu . Warto pamiętać, żeby do kompotu wybierać tylko wyjątkowo dorodne i zdrowe śliwki . Owoce nie mogą być uszkodzone, nadgnite, bo kompot nie będzie zdatny do spożycia.
Sposób z igłą na przygotowanie kompotu śliwkowego jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Dzięki nakłuciom owoce puszczą sok, którym możemy się cieszyć jesienią i zimą. Warto przygotować w ten sposób pyszny i zdrowy kompot śliwkowy. Pisaliśmy o pysznych knedlach ze śliwkami od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na śliwki pod kruszonką.