Smakosze.pl

YouTube/@einfachundlecker04

W życiu nie zrobiłam tak dobrego obiadu. Teraz polecam go wszystkim koleżankom, są zachwycone

21 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy lubicie przyrządzać nowe potrawy w swojej kuchni? Ja staram się zawsze znaleźć jakiś ciekawy przepis, który potem testuję. Ostatnio zrobiłam tak pyszny obiad, jak nigdy dotąd. Teraz ten przepis polecam wszystkim koleżankom. Są zachwycone smakiem tego dania obiadowego.

Pyszny obiad, czyli zapiekanka

Czy można gotować smacznie i do tego szybko? Okazuje się, że tak! Lubię przepisy, które nie zabiorą mi zbyt wiele czasu w kuchni. Ostatnio przygotowałam danie obiadowe, które smakuje wręcz obłędnie. Do tego można je zrobić naprawdę szybko.

Polecam przepis na znakomitą zapiekankę. Z makaronu, mięsa mielonego  jeszcze kilku składników przyrządzisz wyjątkowo smaczny obiad. Ten smak zachwyci twoich bliskich i znajomych. Każdy będzie chciał dostać recepturę na tę smaczną i szybką zapiekankę.  

zapiekanka
YouTube/@einfachundlecker04
kotlety z niespodzianką

Ta pyszna niespodzianka kompletnie odmieni kotlety mielone. Gdy ich spróbowałam, oniemiałam z wrażenia

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszną zapiekankę?

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego
  • cebula
  • olej roślinny
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • ½ litra mleka
  • 40 g masła
  • 150 g sera Cheddar
  • 150 g sera Emmentaler

Na patelni rozgrzewamy olej i siekamy cebulę. Podsmażamy ją i dodajemy mięso mielone. Smażymy 5 minut i dodajemy sól oraz pieprz. Dorzucamy posiekany czosnek i wlewamy sos pomidorowy.

Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 8 minut. Gotujemy makaron, a na patelni roztapiamy masło i mleko. Gotujemy aż mieszanka zgęstnieje. Wlewamy do oddzielnej miski.

Zapiekanka, czyli niebo w gębie

Sery ścieramy na tarce, dorzucamy do miski z masę z mleka i mąki. Dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego na spód wykładamy warstwę makaronu z sosem. Następnie kładziemy warstwę mięsa mielonego.

Teraz znów kładziemy warstwę makaronu, a potem warstwę mięsa mielonego. Ostatnią warstwą powinien być makaron, na który sypiemy ser tarty. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika możemy od razu podawać. Pisaliśmy o zapiekance z pysznym sosem. Podawaliśmy, jak zrobić smaczną zapiekankę na piątek. 

zapiekanka
YouTube/@einfachundlecker04

Źródło: YouTube/@einfachundlecker04

obieranie jajka

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej

CZYTAJ DALEJ
surówka na odporność

W sezonie zawsze przygotowuję tę surówkę na odporność. Ma mnóstwo witamin i smakuje lepiej, niż w restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >