Smakosze.pl Przepisy Nie czekam do wiosny, by zrobić kapustę zasmażaną. Przyrządzam ją ze składnika dostępnego cały rok
Fot. Canva/OperationShooting

Nie czekam do wiosny, by zrobić kapustę zasmażaną. Przyrządzam ją ze składnika dostępnego cały rok

30 grudnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Od teraz nie musisz czekać na zasmażoną kapustę do wiosny. Z tym przepisem możesz robić ja przez cały rok. W przepisie nie używam młodej kapusty, a jej zamiennika, który łatwo kupić nawet w najsroższą zimę. Ta kapusta jest tak dobra, ze będziesz jeść ją przez cały rok.

Kapusta zasmażana nie tylko wiosną

Niedawno przygotowując obiad , zastanawiałem się z jakim dodatkiem warzywnym, podać danie główne. Z moich rozważań wyniknęło, że najlepszym wyborem byłaby zasmażana kapusta. Tylko skąd pod koniec grudnia wziąć młodą kapustę ?

Odpowiedź była prosta i lekko wymijająca. Należy zastąpić ją składnikiem dostępnym przez cały rok. Pomyślałem, że Idealnie sprawdziłaby się do tego kapusta pekińska. Szybko pobiegłem do warzywnika. Kupiłem warzywo i zrobiłem z niego smażony przysmak. Ryzyko się opłaciło, bo smak tego obiadowego dodatku okazał się wyśmienity. Nie czekaj do wiosny i już dzisiaj zrób kapustę zasmażaną z pekińskiej.

krojenie jabłka w plastry.jpg
Fot. Canva/Lenug Cho Pan
Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem

Najważniejsze jest to jedno warzywo

Dzięki temu warzywu nie musisz czekać do wiosny na młodą kapustę. Zastąp ją kapustą pekińską. Aby smakowała wybornie, potrzebujesz jeszcze kilku składników. Znajdziesz je na liście poniżej.

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej
  • 20 g masła
  • 1 jabłko
  • 10 ml soku z cytryny
  • 70 ml śmietany 30%
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przepis na kapustę

Zacznij od dokładnego umycia kapusty pekińskiej. Liście kapusty drobno posiekaj w paski. Następnie do garnka włóż masło i rozpuść na średnim ogniu .

Do garnka dodaj posiekaną kapustę. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki . Dodaj do garnka. Dopraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj. Garnek przykryj i duś przez 10 minut .

Po tym czasie dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przykryj i duś przez około 3 minuty . Na koniec wlej śmietanę i przypraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut . Kapustę podawaj ze swoim ulubionym daniem obiadowym.

Sprawdź też nasz przepis na kotlety lepsze niż mielone i schabowe oraz dowiedz się, w czym pomoże surowa połówka ziemniaka .

kapusta pekińska.jpg
Fot. Canva/AwaylGl
Ruszyło w Biedronce z samego rana. Hity na sylwestra za bezcen, będą tłumy
Poważnie szkodzą zdrowiu, a Polacy je zajadają. To najgorsze owoce, jakie możesz kupić
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy