Smakosze.pl Przepisy Nie do wiary co Strzelczyk dodaje do flaczków. Te 2 składniki zaskoczą każdego, pasują idealnie
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Nie do wiary co Strzelczyk dodaje do flaczków. Te 2 składniki zaskoczą każdego, pasują idealnie

28 grudnia 2023

Przepis na flaczki od Tomasza Strzelczyka podbije podniebienie każdego smakosza. Znany kucharz do lubianego dania dodaje składniki, które mogą być nie lada zaskoczeniem. Jednak do flaczków pasują idealnie.

Flaczki od Strzelczyka, czyli palce lizać

Flaczki są daniem, którym nie może się oprzeć wielu smakoszy. Wyraziste w smaku i aromatyczne mają wielu wiernych zwolenników . Ta potrawa nie tylko znakomicie smakuje, ale też porządnie syci. Flaczki robi też kucharz Tomasz Strzelczyk. Jednak ta potrawa w jego wykonaniu to prawdziwe kulinarne zaskoczenie.

Wszystko przez dodatki, na które stawia kucharz . Dodaje on do flaczków kurczaka i boczniaki. Efekt jest wyśmienity, dlatego zrób to danie jak Tomasz Strzelczyk . Przygotowanie potrawy można zobaczyć na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia w artykule.

flaczki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Źle odpowiesz na to pytanie i kasjer anuluje zakupy. Mało kto ma o tym pojęcie, lepiej uważać

Jak zrobić flaczki z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 2 ½ litra wody
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 400 g boczniaków
  • 2 skrzydełka
  • korpus kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie flaczków zacznij od zrobienia wywaru, więc do garnka z zimną wodą wrzucamy mięso. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i gotuj do miękkości mięsa. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj starty czosnek i kawałek świeżego imbiru.

Wszystko wymieszaj i chwilę podsmaż. Dodaj startą marchewkę, pietruszkę i wyjmij mięso z wywaru. Do podsmażonych warzyw dodaj przyprawy i koncentrat pomidorowy. Chwilę smaż i przełóż do wywaru z mięsa. Teraz boczniaki rozdziel palcami i daj do wywaru. Oddziel też mięso od kości i dorzuć do garnka.

Flaczki pełne smaku od Tomasza Strzelczyka

Na koniec dodaj sporo majeranku i gotuj jeszcze 10 minut. Po upływie tego czasu flaczki z kurczaka i boczniaków są gotowe. Bardzo smaczne, pożywne i rozgrzewające. To danie aż prosi się o dokładkę, dlatego jej sobie nie żałuj.

Ta aromatyczna potrawa ma wyrazisty smak i będzie smakować zarówno na obiad i na kolację. Zrób flaczki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Kurczak i boczniaki są znakomitymi dodatkami do tej potrawy. Pisaliśmy o tym, co zrobić z sałatki jarzynowej. Informowaliśmy też o aktualnych promocjach w Biedronce.

flaczki
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Co roku robię to na Sylwestra, goście zajadają aż się uszy trzęsą. Później każdy błaga mnie o przepis
Pokrusz herbatniki i zalej tą masą. To ciasto mogłabym jeść codziennie, zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy