Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Nie do wiary, ile kosztuje wielkanocna babka u Piotra Adamczyka. Cena nie mieści się w głowie
Pawel Wodzynski/East News, canva/Dar1930

Nie do wiary, ile kosztuje wielkanocna babka u Piotra Adamczyka. Cena nie mieści się w głowie

22 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

W cukierniach i niektórych restauracjach już można zamówić ciasta na Wielkanoc. Niestety musimy przygotować się na spory wydatek. Cena ciast poszybowała w górę. Babka wielkanocna jest jednym z prostych i tanich ciast, jeśli upieczemy je samodzielnie. Ile kosztuje babka u Piotra Adamczyka?

Ciasta w cukierniach droższe niż w zeszłym roku

Babka wielkanocna jest prostym, smacznym i tanim ciastem, jeśli upieczemy je samodzielnie. Jeśli jednak nie mamy na to czasu, słono za nią zapłacimy. W restauracjach i cukierniach już pojawiły się świąteczne menu. Niestety jest o wiele drożej niż w poprzednich latach.

Babka wielkanocna w Słodko Słony, czyli cukierni Magdy Gessler kosztuje 65 zł. Na korzyść przemawia jednak waga- wielkanocne ciasto ma aż 800 g . Dużo drożej jest w restauracji Mateusza Gesslera- za 600 g ciasta zapłacimy 60 zł.

Jeszcze drożej wychodzi babka wielkanocna w cukierni Piotra Adamczyka. Ceny ciast ze świątecznego menu w Starym Domu w Warszawie dosłownie zwalają z nóg. Babka jest jednym z najtańszych ciast w karcie.

Przepis z 1913 roku na babę wielkanocną. 1 składnik jest arcyważny

Ile kosztuje babka wielkanocna w Starym Domu?

Na stronie internetowej cukierni Piotra Adamczyka, pojawiła się już świąteczna karta z ciastami, które możemy zamówić. Do wyboru mama między innymi strudel, babkę wielkanocną i torty. Cena babki wielkanocnej w Starym Domu osiągnęła absolutny rekord.

Za babkę drożdżową, którą podzielimy wyłącznie na 6 porcji, zapłacimy aż 85 zł, a to jedno z najtańszych ciast w karcie. Pięć porcji sernika domowego kosztuje już 95 zł. Najdroższe są torty. Ich cena waha się od 200 do 300 zł. Ciasta podzielimy na 8- 10 porcji.

Ceny ciast i drożdżówek u Piotra Adamczyka zwalają z nóg

Cukiernia Piotra Adamczyka mieści się przy ulicy Puławskiej w Warszawie. W stałej ofercie znajdziemy między innymi drożdżówki, desery i ciasta. Za drożdżówkę z malinami zapłacimy jednak aż 14 zł.

Pączek u Piotra Adamczyka kosztuje 9 zł. Porcja szarlotki 19 zł, natomiast porcja tortu pralinowego aż 29 zł. Na miejscu do ciasta możemy oczywiście domówić kawę, herbatę oraz soki wyciskane i inne napoje.

W tym artykule poznasz przepis na babkę wielkanocną, którą zrobisz w dosłownie w 15 minut. Masz ochotę na pyszną drożdżówkę do kawy? Upiecz drożdżówki z serem i białą czekoladą . Zachwyty gwarantowane.

babka wielkanocna.jpg
canva/Dar1930
Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?
Sprawdź, czy masz w domu. Jest szkodliwa. Właśnie wycofują ją ze sprzedaży
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy