Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie jajeczna, nie z tuńczyka. Ta pasta jest najlepsza, a nie ma ani grama majonezu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.01.2025 19:02

Nie jajeczna, nie z tuńczyka. Ta pasta jest najlepsza, a nie ma ani grama majonezu

pasta z łososia
Fot. youtube.com/Smakowa

Pasty kanapkowe to świetne rozwiązanie na śniadanie. Sprawdzą się zwłaszcza wtedy, kiedy do wykarmienia jest większa liczba biesiadników. W wielkiej skali robi się je niewiele trudniej niż w małej – czyli zupełnie łatwo.

Pasta na śniadanie

Pasta jajeczno-rybna na śniadanie to świetny sposób na wzbogacenie diety w ryby w przystępny dla każdego sposób. Powinniśmy sięgać jak najczęściej po te produkty. Zawierają one przecież tak potrzebne nam nienasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem ryby są w naszej diecie często nieobecne.

Kiedy już sięgamy po jakiś produkt rybny, zwłaszcza na śniadanie, wybieramy często tuńczyka. Jednak przetwory tej ryby pakowane w puszki bywają często bardzo niskiej jakości. Zamiast tego sięgnijmy więc po popularnego łososia, który – jak wiele wędzonych produktów – świetnie komponuje się z jajkiem.

siekanie łososia
Fot. youtube.com/Smakowa
ciasto z ananasem
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Smakuje jak marzenie, lepiej zrób od razu dwie blaszki

Pasta z wędzonego łososia

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smakówa. Autorzy zachęcają tam do użycia majonezu. Łosoś wędzony świetnie komponuje się z jogurtem. Warto też wypróbować ten sam przepis z rybą wędzoną na gorąco, która da zupełnie inny, ale także pyszny efekt.

Składniki

  • 5 jajek
  • 250 g wędzonego łososia
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 40 ml soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Łosoś i jajka w śniadaniowej postaci

Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Przeciskamy je do miski przez praskę do ziemniaków lub drobno siekamy. Kroimy także łososia w drobną kostkę.

Koperek i cienki szczypiorek siekamy. Składniki zalewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Dodajemy jogurt wymieszany z musztardą, łączymy składniki i przyprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest gotowa na śniadanie, choć możemy odstawić ją do lodówki na godzinę, by smaki się przegryzły.

Wypróbuj też przepisy na rozgrzewającą zupę na odporność i galaretkę z kurczaka.

przeciskanie jajek
Fot. youtube.com/Smakowa