Nie smażę już faworków na oleju. Smakują jak tradycyjne, a są o niebo lżejsze
Faworki bez smażenia robię już od wielu lat. Uwielbiam chrust, jednak przyrządzany w tradycyjny sposób jest dość ciężki. Znalazłam więc świetną alternatywę. Faworki są proste w przygotowaniu, ciasto wyrabiam w kilka minut, a gotowy deser smakuje jak tradycyjny, lecz jest o niebo lżejszy.
Wyśmienite faworki w sam raz na tłusty czwartek
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku narodowy dzień słodkości będziemy obchodzić 27 lutego. Nie wyobrażam sobie tłustego czwartku bez chociaż jednego pączka i domowych faworków. Chrust co roku pojawia się na moim stole.
Faworki smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Niektórzy do ciasta dodają odrobinę spirytusu, by chrust nie był opity tłuszczem. Jest jednak o wiele lepszy sposób, by faworki były lekkie i pyszne. Robię je bez grama oleju.
Przepis na faworki z piekarnika
Przed przygotowywaniem faworków, wyjmij jajka , masło i śmietanę z lodówki. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Białka jajek możesz wykorzystać do przygotowania panierki do kotletów na obiad lub dodać do jajecznicy.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 70 g masła
- 190 g śmietany 18%
- łyżeczka cukru z wanilią
- pół łyżeczki soli
- cukier puder do oprószenia gotowych faworków
Jak zrobić faworki z piekarnika?
Mąkę, sól i cukier z wanilią wsyp do miski. Dodaj żółtka, miękkie masło , śmietanę i wyrabiaj do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Nie powinno kleić się do rąk. Ciasto podziel na 4 równe części, a następnie każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Podziel ciasto na paski. Każdy pasek natnij w środku i przełóż ciasto.
Faworki wyłóż na blaszce z papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz do zarumienienia, przez około 10 minut. Faworki po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Na tłusty czwartek polecamy również puszyste pączki z piekarnika oraz mało znany w Polsce deser . Smakuje jak połączenie pączków i faworków.