Pączki i faworki w jednym. Te pyszne kuleczki często robię w karnawale
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo w wielu polskich domach zagoszczą na stołach przekąski przepełnione słodkością. Najprawdopodobniej będą to różnego rodzaju pączki i pyszne faworki, które są już tradycyjnymi słodyczami spożywanymi właśnie w ten dzień. Mamy tym razem do zaproponowania pewnego rodzaju pączki, które trochę różnią się od tych klasycznych. Koniecznie zobacz, o jakie chodzi.
Co najlepiej jeść w Tłusty Czwartek?
Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień w roku, w którym bez wyrzutów sumienia można odstawić dietę na bok i cieszyć się tradycją w postaci pysznych słodkości. W tym czasie w cukierniach i polskich domach królują słodycze takie jak pączki, faworki czy też rurki z kremem.
Ostatnimi czasy bardzo są popularne pączki, czy jak niektórzy mówią ciasteczka Tawa Tawas. Jest to idealny pomysł na deser na Tłusty Czwartek, a do tego prosty w przygotowaniu. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku lekko puszyste i bąbelkowe. Przypominają nieco pączki przygotowane na serku homogenizowanym. Niektórzy twierdzą, że to efekt połączenia pączka i faworków.
Ta zapiekanka jest wybawieniem, gdy mam mało czasu. Nie muszę nawet odpalać piekarnikaDeser idealny na Tłusty Czwartek
Co, zamiast pączków przygotować na karnawał? Odpowiedzi jest wiele, ale tylko jedna jest właściwa. Pączki Tawa Tawas to świetny wybór na słodką przekąskę. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 1 jajko
- 1 łyżeczka masła (miękkiego)
- 4 łyżki wody
- 300 ml oleju do smażenia
- 50 g cukru pudru
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować boliwijskie pączki?
Mimo że mają egzotyczne pochodzenie, to wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie. Potrzebne nam są podstawowe produkty, które albo mamy w kuchni, albo kupimy bez problemu w sklepie.
W pierwszej kolejności przesiewamy do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodatkiem soli. Następnie dodajemy jajko, masło oraz wodę. Starannie wyrabiamy ciasto. Jeśli uda się uzyskać gładkie ciasto, należy je przykryć i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto tak, aby osiągnęło grubość około pół centymetra. Następnie wycinamy z niego romby, ale mogą być też inne kształty np. kółka. Ciasto możemy również uformować tak, by deser typowo przypominał małe pączki.
Właśnie w takiej formie podaję je w karnawale. Małe, słodkie kuleczki smakują fantastycznie. Gdy już wybierzemy odpowiedni kształt, odstawiamy ponownie nasze ciasto na 5 minut.
Po upływie tego czasu wrzucamy nasze pączki na rozgrzany do 180 stopni olej i smażymy z obu stron na złoty piękny złoty kolor.
Kiedy będą gotowe, wyjmujemy je i odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się smakiem.
Sprawdź przepis na ciasto francuskie z jabłkami. Zobacz, jak zrobić napar z banana i goździków, który poprawia jakość snu.