Smakosze.pl Porady Nie zapomnij przykryć garnka, gdy gotujesz rosół. Ta zasada jest kluczowa
Fot. Shutterstock/ungwar

Nie zapomnij przykryć garnka, gdy gotujesz rosół. Ta zasada jest kluczowa

13 października 2024

Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły.

Jak gotować rosół?

Rosół jest lubiany i często gotowany w Polsce. Smakuje, rozgrzewa i leczy podczas przeziębienia . Jadamy go w niedziele, na co dzień i od święta. To zupa, którą nazywa się królem polskich zup. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na gotowanie rosołu.

Jednak szczególnie osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, mogą zastanawiać się nad pewną kwestią. Czy rosół gotować pod przykryciem czy bez? Rosół powinno się gotować pod przykryciem do momentu zagotowania się zupy. Potem trzeba zdjąć przykrywkę . Tę wyjątkową zupę gotujemy na minimalnym ogniu.

rosół
Fot. Canva/arfo
Koniec z niedzielami niehandlowymi? 13 października wiele sklepów jest otwartych

Rosół gotuj pod przykryciem

Proces gotowania rosołu jest długi. Może trwać nawet 3-4 godziny. Jednak efekt jest wart czekania na zupę. Zaleca się też, by nie używać w ogóle pokrywki, ale co chwilę doglądać rosół. Trzeba zbierać szumowiny i ma to szczególne znaczenie w pierwszej fazie gotowania . Gotowanie rosołu wymaga czasu, a przykrycie go pokrywką przyspiesza cały proces.

Jednak z przykrycia można skorzystać  na początku gotowania. Kucharze radzą, by jak najkrócej korzystać ze stosowania przykrywek podczas gotowania rosołu . Warzywa trzeba dodać do rosołu w trakcie gotowania, a nie na początku. Dlatego pamiętajmy, by też na początku użyć przykrywki, tylko do momentu zagotowania.

Warto wybrać odpowiedni garnek

Odpowiedni garnek ma znaczenie w procesie gotowania rosołu. Dlatego należy sięgnąć po garnek o grubym i wielowarstwowym dnie . Wpłynie on na równomierne rozprowadzenie się ciepła. Osoby, które borykają się z alergią, powinny wybierać garnki emaliowane.

Nie zawierają one niklu i chromu, które mogą uczulać. Te zasady sprawią, że rosół wyjdzie nam esencjonalny i o wyjątkowym smaku . Taką zupę cała rodzina zje nie tylko podczas niedzielnego obiadu. Pisaliśmy o znalezieniu wyjątkowego grzyba w Kostrzynie. Polecaliśmy przepis na smaczne zapiekane gołąbki.

rosół
Fot. Canva/Munole
Poszedł do baru w ratuszu i wziął schabowego. Już po pierwszym kęsie nie krył rozczarowania
Zapomnij o sklepowych serkach na kanapki. Ta domowa pasta z kurek bije je na głowę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy