Nie zapomnij przykryć garnka, gdy gotujesz rosół. Ta zasada jest kluczowa
Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły.
Jak gotować rosół?
Rosół jest lubiany i często gotowany w Polsce. Smakuje, rozgrzewa i leczy podczas przeziębienia . Jadamy go w niedziele, na co dzień i od święta. To zupa, którą nazywa się królem polskich zup. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na gotowanie rosołu.
Jednak szczególnie osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, mogą zastanawiać się nad pewną kwestią. Czy rosół gotować pod przykryciem czy bez? Rosół powinno się gotować pod przykryciem do momentu zagotowania się zupy. Potem trzeba zdjąć przykrywkę . Tę wyjątkową zupę gotujemy na minimalnym ogniu.
Rosół gotuj pod przykryciem
Proces gotowania rosołu jest długi. Może trwać nawet 3-4 godziny. Jednak efekt jest wart czekania na zupę. Zaleca się też, by nie używać w ogóle pokrywki, ale co chwilę doglądać rosół. Trzeba zbierać szumowiny i ma to szczególne znaczenie w pierwszej fazie gotowania . Gotowanie rosołu wymaga czasu, a przykrycie go pokrywką przyspiesza cały proces.
Jednak z przykrycia można skorzystać na początku gotowania. Kucharze radzą, by jak najkrócej korzystać ze stosowania przykrywek podczas gotowania rosołu . Warzywa trzeba dodać do rosołu w trakcie gotowania, a nie na początku. Dlatego pamiętajmy, by też na początku użyć przykrywki, tylko do momentu zagotowania.
Warto wybrać odpowiedni garnek
Odpowiedni garnek ma znaczenie w procesie gotowania rosołu. Dlatego należy sięgnąć po garnek o grubym i wielowarstwowym dnie . Wpłynie on na równomierne rozprowadzenie się ciepła. Osoby, które borykają się z alergią, powinny wybierać garnki emaliowane.
Nie zawierają one niklu i chromu, które mogą uczulać. Te zasady sprawią, że rosół wyjdzie nam esencjonalny i o wyjątkowym smaku . Taką zupę cała rodzina zje nie tylko podczas niedzielnego obiadu. Pisaliśmy o znalezieniu wyjątkowego grzyba w Kostrzynie. Polecaliśmy przepis na smaczne zapiekane gołąbki.