Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o sklepowych serkach na kanapki. Ta domowa pasta z kurek bije je na głowę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 13.10.2024 09:26

Zapomnij o sklepowych serkach na kanapki. Ta domowa pasta z kurek bije je na głowę

pasta z kurek
fot. Anna Zyśk

Taka domowa pasta kanapkowa to coś więcej niż zamiennik kupnej, kiedy mamy za daleko do sklepu. To alternatywa zdrowsza, a także o wiele pyszniejsza niż wszystko, co możemy znaleźć na półkach supermarketów. Za efekt odpowiada mieszanka fety, ziół i grzybów, a konkretnie kurek. Sama zobacz, jakie to proste.

Grzybowa pasta do kanapek

Sezon grzybowy w pełni, a nasze lasy rodzą tyle grzybów, że uważnym zbieraczom trudno nadążyć z przetwarzaniem ich później i konserwowaniem. Na szczęście przepisów jest wiele, w tym przepis na taki domowy serek kanapkowy. Przygotowujemy go na bazie naturalnej fety, która podbija smak leśnych dodatków.

Serek taki można przyrządzić z rozmaitych darów lasu. Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie, dzieli się z nami przepisem, w którym wykorzystuje kurki. Te uwielbiane grzyby doskonale łączą się z rozmarynem i idealnie uzupełniają z fetą.

Dzieci go uwielbiają, Bosacka ostrzega rodziców „Sos bez smaku o konsystencji pasty do butów”

Pasta z kurek

Pastę taką stosujemy podobnie jak kupne serki do smarowania. Bryłka fety z serkiem kanapkowym zmienia się dzięki blenderowi w lekką serową masę. Warto pamiętać, by z półek sklepowych wybierać kruchą i śmietankową fetę, a nie jej naśladownictwa zwane „serkami sałatkowymi” czy „typu greckiego”. Te bez słowa „feta” na opakowaniu różnią się istotnie konsystencją i nie dadzą odpowiednio puszystego efektu.

Składniki

  • 5 g masła
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • rozmaryn
  • 10 g sosu sojowego
  • pieprz
  • 100 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 30 g sera feta
  • płatki chili

Pasta z grzybów do kanapek

Krok 1. Na patelni na maśle podsmażamy cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Dusimy przyprawiając rozmarynem, solą, sosem sojowym i pieprzem, aż grzyby będą miękkie.

duszenie kurek
fot. Anna Zyśk

Krok 2. Grzyby i cebulę przenosimy do kielicha blendera. Dodajemy serek kanapkowy i pokruszoną fetę.

blendowanie masy
fot. Anna Zyśk

Krok 3. Dosypujemy chili i wszystko blendujemy na gładką masę. Podajemy z pieczywem.

smarowidło do kanapek
fot. Anna Zyśk