Smakosze.pl Przepisy Jak kulinarnie wykorzystać lejkowce?
canva/Sarah2

Jak kulinarnie wykorzystać lejkowce?

8 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyby przybierają nierzadko niesamowite formy, które zachwycają grzybiarzy oraz smakoszy. Lejkowce dęte, nazywane również kominkami czy wronimi uszami, stanowią doskonałą bazę do farszu na pierogi. Podając je, wywołasz ekstazę u wszystkich fanów pierogów z grzybami.

Lejkowce dęte są grzybami, które zarówno w smaku, jak i wyglądzie przypominają kurki. Najczęściej można znaleźć je w lasach liściastych, pod dębami oraz bukami. Mają przyjemny delikatny smak.

Świetnie komponują się w krokietach, wspomnianym pierogach, zupach, sosach, a także na kanapkach. Można je wysuszyć i sproszkować, aby następnie korzystać z nich jako przyprawy, wzmacniającej smak dań mięsnych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z wronimi uszami

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • sól

Farsz:

  • kobiałka lejkowców dętych

  • 1 duża cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • masło

  • olej

  • łyżka bułki tartej

Zacznij od przesiania mąki wraz z solą. W mące zrób wgłębienie, wlej do niego gorącą wodę z olejem i zacznij mieszać. Wbij do ciasta jajko i ponownie zacznij ugniatać. Po chwili odstaw je pod przykryciem na pół godziny.

Oczyść grzyby i ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Dodaj posiekane grzyby, czosnek i smaż przez 5 minut. Do farszu dodaj masło i zmiel je w maszynce do mielenia.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okręgi za pomocą szklanki. Na każdy z nich wykładaj porcje farszu i lep rogi ciasta. Tak przygotowane pierogi gotuj 2 minuty od wypłynięcia we wrzątku. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/Straitel, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy