Smakosze.pl Przepisy Niewiarygodne, co Strzelczyk dodaje do farszu na pierogi. O tym składniku nikt by nie pomyślał
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA

Niewiarygodne, co Strzelczyk dodaje do farszu na pierogi. O tym składniku nikt by nie pomyślał

27 lutego 2025

Choć wywołuje raczej deserowe skojarzenia, jeden składnik świetnie podbija smak niektórych obiadowych zestawień. Tomasz Strzelczyk przypomina o tym, przygotowując, jak je określa, „prawie klasyczne pierogi”.

Pierogi z kapustą według Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA na YouTube, pokazał pozornie najbardziej klasyczną z klasycznych potraw: pierogi z kapustą i grzybami. Jednak od początku widać, że jego przepis jest mocno podkręcony. I to zarówno pod względem technik, jak i składników.

Co do tych pierwszych, kucharz stosuje niezwykły trik na ciasto . Zamiast dodawać olej do mąki i wody, już w garnku przygotowuje mieszaninę gorącej wody i masła. Dopiero później dodaje je do mąki, co ułatwia zagniatanie.

ciasto na pierogi
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA
Rozdają za darmo uwielbiane mięso. Promocja trwa tylko dzisiaj

Pierogi ze śliwką

Drugą niecodzienną sprawą w pozornie zwykłych pierogach z kapustą i grzybami jest jeden dodatek. Chodzi o suszone śliwki, które dymnym aromatem podbijają nieco dziki, myśliwski charakter dania i jego umami.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 400 g mąki
  • 700 g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 10 śliwek suszonych
  • Garść suszonych grzybów
  • 50 g masła
  • Sól, pieprz
  • Liście laurowe, ziele angielskie
śliwki suszone
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA

Przepis Strzelczyka na pierogi

Grzyby namaczamy przez noc w zimnej wodzie . Zagotowujemy je i dodajemy liść laurowy i 2-3 kulki ziela angielskiego. Gotujemy do miękkości i odstawiamy.

250 ml wody wlewamy do rondelka. Ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, dodając 40 g masła. Do miski przesiewamy mąkę z łyżeczką soli i dodajemy wodę z masłem, kiedy będą już gorące i dobrze wymieszane.

Ciasto mieszamy z początku łyżką, a kiedy nieco przestygnie, wyrabiamy ręką. Kiedy ciasto będzie gładkie i jednolite, nakrywamy je ściereczką. Odstawiamy, by nieco odpoczęło.

Kapustę odciskamy z wody i przekładamy do garnka . Dolewamy wodę spod grzybów. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie siekamy.

gotowanie kapusty
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA

Cebulę siekamy i podsmażamy z solą i pieprzem na maśle. Kiedy będzie szklista i rumiana, zrzucamy ją na miseczkę do przestudzenia.

Do kielicha blendera wrzucamy śliwki i grzyby. Miksujemy je na niezbyt gładką masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Grzyby, połowę cebuli i kapustę łączymy w misce i mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez trzy minuty od wypłynięcia . Podajemy z podsmażoną cebulką.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z pieczarkami i fasolkę po bretońsku .

lepienie pierogów
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA
To najzdrowsze jajka na rynku. Polacy ich nie kupują
Oferta 25 gr za pączka przebita. W tym sklepie kupisz je jeszcze taniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy