Niezawodny sposób na jajka na miękko. Czas gotowania to tylko połowa sukcesu
Jajka na miękko jadamy chętnie na śniadanie. Jednak jak je ugotować? Dzięki naszym wskazówkom jajko na miękko wyjdzie dokładnie tak, jak trzeba. Płynne żółtko i ścięte białko będą smakować każdemu.
Jajka jedz dla smaku i zdrowia
Jajka lubimy jeść na śniadanie. Cenimy ich smak, ale wybieramy też ze względu na wartości odżywcze. Jajka dostarczają nam witamin: A, E, D i K. Mają niską kaloryczną i są świetnym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów.
Jedzenie jajek ma wpływ na budowę mięśni i kości. Wspiera nasz metabolizm i chroni przed anemią, miażdżycą i chorobą wieńcową . Wpływa nawet na wygląd włosów i poprawia pamięć. Dlatego nie odmawiajmy sobie jajek. Wiele osób najbardziej lubi jajka na miękko. Jak je ugotować?
Sposób na idealne jajko na miękko
Jajka na miękko wcale nie są prostym daniem. Charakteryzuje się płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Niestety nie tak łatwo uzyskać taki efekt . Często jajko na miękko zamienia się w jajko na twardo. Niepowodzenie zrzucamy na zbyt długi czas gotowania. Jednak, czy słusznie?
Okazuje się, że czas nie jest kluczowy, choć przyjęło się, że jajko na miękko gotujemy 3-4 minuty. Ważne jest tu wcześniejsze zagotowanie wody i wielkość jajka . Jak więc gotować jajka, by na pewno wyszły na miękko? Poniżej przedstawiamy wskazówki.
Jak ugotować idealne jajko na miękko?
Do garnka nalejmy wodę i włóżmy jajka . Musimy poczekać, by woda się zagotowała . Od tego momentu musimy mierzyć czas.
Jeśli gotujemy jajka o rozmiarze S, to należy gotować je 3,5 minuty . Jajko o rozmiarze M gotujemy 4 minuty. Natomiast jajko o rozmiarze L musimy gotować 5,5 minuty. Czas gotowania zależy od wielkości jajek.
Po upływie czasu dostosowanego do jajka wylewamy wodę z garnka i wlewamy zimną, by zatrzymać proces gotowania . Po wystudzeniu jajka obieramy i podajemy. Pisaliśmy o zapisach na karpie i cenie tych ryb. Radziliśmy, by przyrządzić smaczną i zdrową mirunę na obiad.
Źródło: winiary.pl