Smakosze.pl
lovage-2370816 960 720

pixabay/ MAKY_OREL

Niezwykłe zalety lubczyku

11 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lubczyk należy do jednych z najpopularniejszych ziół. Chociaż najczęściej kojarzy się z rosołem, to okazuje się, że roślina ma o wiele więcej bardzo cennych dla zdrowia właściwości. Doskonale wzmacnia m.in. pracę naszych stawów.

Niepozorny lubczyk słynie nie tylko ze swojego wyjątkowego smaku, ale również z innych właściwości. Roślina jest bardzo pożyteczna dla naszego zdrowia.

Jakie są zalety lubczyku?

Po pierwsze, lubczyk działa korzystnie na nasze drogi moczowe. Pomaga przy bolesnych stanach zapalnych. Ma działanie moczopędne. Roślina sprzyja również produkcji enzymów, które ułatwiają trawienie.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Roślina może także chronić nasz organizm przed stanami zapalnymi, które powodują chory stawów. Zioło jest wręcz uważane za naturalny lekarstwo na tego typu schorzenia.

Lubczyk zalecany jest również alergikom. W naturalny sposób pozwala on zwalczać jej uciążliwe objawy. Zawarte w nim związki zmniejszają nadwrażliwość skóry na niektóre alergeny.

strawberries-1396330 1920

Spadek cen truskawek

CZYTAJ DALEJ

Wyjątkowe właściwości

Roślina wspomaga również trawienie, pomaga schudnąć i przyśpiesza metabolizm. Dodatkowo eliminuje wzdęcia i wspomaga wydzielanie żółci.

Lubczyk jest również znanym od lat afrodyzjakiem. Nic dziwnego, że w dawnych czasach był on składnikiem miłosnych eliksirów.

Jak przygotować napar z lubczyku? Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis.

Przepis na napar z lubczyku

Składniki:

  • łyżka suszonego korzeniu

Sposób wykonania:

Zaparz suszony korzeń lubczyku przez kwadrans w szklance wody. Pij go od 2 do 4 razy dziennie po 1/ 2 szklanki.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy na wyjątkowe naturalne napoje. Pisaliśmy m.in. o naparze z liści poziomek oraz herbacie z kwiatów mniszka lekarskiego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: sekrety - zdrowia/ smak dnia/ poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skon

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >